KONAČNO: Povlastice za olakšanje života osoba sa invaliditetom - iKragujevac


Vesti

Sednice Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom posebnu pažnju posvetila je i bavljenju sportom ovih lica. Savez Šumadije svojom odlukom olakšaće život licima koja ne mogu sama da obavljaju dnevne aktivnostima.

  Umesto 40 obezbeđenih parking mesta za osobe sa invaliditetom o kojima je već bilo reči na ovakvim sednicama, sada je obeleženo 55. Ni taj broj nije dovoljan, ali planira se da se I pomenuta brojka poveca. Odlukom o javnim parkiralištima proširena su prava za povlašćeno parkiranje osoba sa invaliditetom, ali i roditelja dece sa smetnjama u razvoju. Gradska uprava za zdravstvo i socijalnu politiku očekuju da će povlašćeno parkiranje koristiti 300 do 500 osoba sa invaliditetom. Donja granica prava na povlašćeno korišćenje parking mesta u gradu spuštena je i niže u odnosu na prethodno stanj. Ovu povlasticu imaju pravo korišćenja osobe sa 70 odsto invaliditeta. Odlukom o izmeni javnih parkirališta omogućeno je korišćenje parkinga i osobama koje su bile u sistemu prevoza gradskim kombi vozilom, ali i roditeljima dece obolele od autizma. Na pomenutoj sednici saveta govorilo se I o bavljenju sportom osoba sa invaliditetom. 
Kao posebno značajna za razvoj svake osobe, sportske aktivnosti veoma su važne za psiho-fizičko zdravlje osoba sa invaliditetom.
Savez osoba sa invaliditetom Šumadije, na godišnjem nivou za sportske aktivnosti dobio je svega 50 hiljada dinara. Pomenuta cifra zanemarljiva je u odnosu na potrebe osoba sa invaliditetom, ak ouzmemo u obzir troškove prevoza ovih osoba tri puta skuplji.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu