Kragujevcu nagrada Saveta Evrope za obrazovanje Roma - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac dobio je drugu nagradu Saveta Evrope za projekat podrške romskim porodicama sa decom predškolskog uzrasta "Snažni od početka".

Reč je o nacionalnom projektu koji se, u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju, sprovodi još u Subotici, Nišu i Beogradu.

Za dve godine, sedamdesetak porodica sa 130 dece prošlo je obrazovne i zdravstvene radionice u okviru projekta "Snažni od početka". Cilj je rešavanje problema sa kojima se suočavaju romske porodice sa decom predškolskog uzrasta.

Projekat "Snažni od početka" je sveobuhvatan, kaže Božidar Nikolić, predsednik obrazovno kulturne zajednice Romanipen:

"Vezan je za podršku porodicama i deci, i uključuje mnogobrojne stručnjake iz raznih oblasti, obrazovanja, zdravstva."

Kragujevac veliki značaj poklanja inkluziji Roma, naglašava Gordana Damnjanović članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo i socijalna pitanja:

"Više od 40.000 evra izdvojeno je iz budžeta za rešavanje problema romske populacije. Najviše je učinjeno u oblasti zapošljavanja, obrazovanja i stanovanja."

Projekat "Snažni od početka" za koji je Kragujevac dobio nagradu Saveta Evrope posebno je značajan u osetljivoj oblasti obrazovanja Roma.

U Kragujevcu, oko 60 odsto Roma starijih od 15 godine nema završenu osnovnu školu. Zato ohrabruje podatak da je ove godine upisano četrdesetak predškolaca i sedamdeset prvaka.

izvor: rts.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu