Srpsko-kinesko preduzeće u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Načelnik Šumadijskog okruga Damjan Srejić izjavio je da će uskoro biti osnovano srpsko-kinesko preduzeće za otkup i preradu stoke u centralnoj Srbiji.

"Srpsko-kinesko preduzeće biće formirano na prvoj narednoj sednici Skupštine grada Kragujevca", rekao je Srejić i istakao da će njegovo osnivanje značiti početak realizacije memoranduma o saradnji koji je Kragujevac nedavno potpisao sa kompanijom "CMEK"" (China Maćinery Engineering Corporation) iz Kine.

Srejić koji je tada u Kini, prisustvovao potpisivanju memoranduma naveo je da su predstavnici kompanije "CMEK" ozbiljno zainteresovani za ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju Šumadije, pa i šire.

"Kineski partner namerava da u Kragujevcu gradi klanicu, da otkupljuje junad i jagnjad za izvoz u Kinu", precizirao je Srejić i naveo da se planira otkup stoke ne samo sa područja Kragujevca, već i iz drugih gradova i mesta, koji su udaljeni i do 100 kilometara od Kragujevca.

On je naglasio da kineski kompanija planira godišnju proizvodnju od 50.000 tona mesa.

Memorandum o saradnji sa kompanijom "CMEK" krajem avgusta u Kini, potpisao je gradonačelnik Radomir Nikolić, koji je tada izjavio da je reč o najozbiljnoj investiciji u oblasti poljoprivrede u poslednjih 20 godina.

Nikolić, koji je u poseti Kini boravio zajedno sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, tada je rekao da kineski partner planira izgradnju farme, klanice, hladnjače, kao i da će srpsko-kinesko preduzeće otkupljivati sve što poljoprivrednici Kragujevca i okoline, proizvodu u oblasti stočarstva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu