Podsticanje preduzetništva kod žena - iKragujevac


Vesti

Prvi sekretar i konzul ambasade Australije Melinda Rio posetila je danas školu Vukašin Marković u kojoj su sredstvima ove ambasade opremljene prostorije za radionice i sastanke Udruženje poslovnih žena ''Vizija'' a u okviru projekta ''Žene u akciji''.

Kako je istakla Biljana Planić predsednica Udruženja poslovnih žena ''Vizija'' cilj projekta je motivisanje nezaposlenih žena na samozapošljavanje kroz radionice. Podaci pokazuju, istakla je Planić, da dve trećine nezaposlenih u Srbiji čine žene, i zato je naš cilj da što veći broj žena na ovaj način nađe svoj put, ostvari ekonomsku nezavisnost a time poboljša svoj i položaj svojih porodica. Sam projekat obuhvata više nivoa osamostaljenja nezaposlenih žena od motivacionih treninga, pravno-konsultantskih radionica do konkretnih radionica koje za cilj imaju podsticanje biznisa a projekat se realizuje do kraja ove godine.

Škola ''Vukašin Marković'' se uvek rado odaziva kada joj neko ponudi saradnju pa smo tako i sa Udruženjem ''Vizija'' našli interes i za školu kao ustanovu i za našu učenike, rekla je Tanja Simić direktorka škole Vukašin Marković i dodala da je škola ustupila svoj prostor za sprovođenje projekta a za uzvrat dobila adaptirane prostorije koje učenici koriste u okviru društvenog kluba za mlade. ''Na ovaj način uspostavljena je i saradnja škole sa ambasadom Australije tako da očekujemo da određeni projekti, sa kojima smo već aplicirali kod ambasade, dobiju podršku'', istakla je Tanja Simić.

Sa Melindom Rio, prvim sekretarom i konzulom ambasade Australije u Srbiji danas su razgovarale i predstavnice lokalne samouprave - zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac i članice Gradskog veća - za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju Minja Obradović i zdravstvo i socijalna pitanja dr Gordana Damnjanović koje su pružile punu podršku projektu koji ima za cilj edukaciju i osposobljavanje žena za budući rad.

Svaka lokalna samouprava mora da obrati pažnju na rodne politike i da afirmiše i podstiče razvoj preduzetništva kod žena, rekla je zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac i dodala da je ekonomska nezavisnost žena jako važna u svakom smislu. Kao posebno osetljivu kategoriju Kominac je navela žene posle pedesete godine jer upravo one u vremenu tranzicije jako teško dolaze do posla i u javnom i u privatnom sektoru. ''Lokalna samouprava treba da usmeri svoje potencijale ka obezbeđivanju uslova za njihovo preduzetništvo i obezbeđivanje sopstvenog biznisa jer mnogo bolje je ulagati u razvoj preduzetništva nego u socijalne programe. Stvaranjem potencijala u malim i srednjim preduzećima stvaraju se uslovi za ubiranjem poreza i prihoda a i onog što je svakako najvažnije-obezbeđivanje dostojanstva kroz rad ženama'', istakla je Slavica Kominac.

Prvi sekretar i konzul ambasade Australije Melinda Rio pored zadovoljstva što je prvi put u poseti Kragujevcu naglasila je i da ambasada Australije podržava mnoge projekte u lokalnim zajednicama, posebno projekte koji se odnose na osnaživanje žena i devojaka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu