KG: "Zastava oružje" likvidno, plata 50 000 dinara - iKragujevac


Vesti

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da će prvi put posle 15 godina domaća odbrambena industrija ostvariti dva puta veći izvoz i to od skoro 750 miliona dolara.

"U ovoj godini Srbija iskazuje značajne rezultate u prometu i izvozu naoružanja i vojne opreme. Prvi put posle 15 godina imaćemo duplo veći izvoz u odnosu na prethodnu godinu, od blizu 750 miliona dolara", rekao je Gašić prilikom posete fabrici Zastava oružje.

Prema evidenciji Poreske uprave, preduzeće Zastava oružje je već godinama na čelu liste najvećih poreskih dužnika. Podaci iz avgusta pokazuju da je dug tog kragujevačkog preduzeća za oko 100 miliona dinara veći u odnosu na prva tri meseca ove godine i iznosi 7,81 milijardu dinara.
Kako navodi , Zastava oružje u odnosu na period do 2012. godine, pa i do 2014. godine, prvi put ostvaruje dobitak, od oko  274 miliona dinara.

Gašić je istakao  da se očekuje da će do kraja godine dobit kragujevačke fabrike biti oko 400 miliona dinara. On je podsetio da je do 2011. godine gubitak Zastava oružja bio čitavih milijardu i po dinara.

Gašić je najavio podršku Vlade Srbije Zastava oružju kroz investiciju u opremu od četiri miliona evra, kako bi se otklonila uska grla u proizvodnji i znatno povećali kapaciteti do sredine 2016. godine.

Zastava oružje ima ugovorene izvozne poslove do kraja godine u vrednosti od 102 miliona dolara, od čega je u prvih šest meseci realizovano oko 55 miliona, a obezbeđeni su i poslovi za narednu godinu.

Gašić je dodao da je fabrika u poslednja tri meseca umnogome poboljšala uslove rada, povećava broj radnika, ali da su i dalje potrebni mladi stručni kadrovi. Prema njegovim rečima, u proteklom periodu je bilo pritužbi iz Egipta na kvalitet proizvoda iz Kragujevca, zbog čega će se više raditi na poboljšanju kvaliteta.

Gašić je, takođe, istakao da kragujevačka fabrika uredno plaća poreze i doprinose, i da je  prosečna plata blizu od 50.000 dinara.

Takođe je istakao da  italijanska "Bereta" želi da ulaže u "Zastava oružje", i da se nada saradnji sa tom kompanijom, kao i da bi o tome trebalo da se razgovara posle donošenja novog zakona o ulaganju u namensku industruju čije usvajanje očekuje do kraja ovog meseca.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu