Nastavnice i učiteljice moraju u penziju sa 60,5 godina - iKragujevac


Vesti

Prosvetne radnice moraće u određenim godinama da odu iz škola po Zakonu o broju zaposlenih. Po ovom osnovu u mirovinu će ih otići najmanje 3.000.

Učiteljice i nastavnice koje napune 60,5 godina i imaju bar 15 godina staža moraće po sili zakona u penziju! Ovako kaže Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, a isto potvrđuju i u Ministarstvu prosvete.

Stiglo je i tumačenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kome je, između ostalog, navedeno da je svrha zakona da se spreči da se tehnološkim viškom proglase zaposleni koji ispunjavaju uslov za penziju i tako im se isplate otpremnine, kao i da se spreči ili smanji otpuštanje radnika u slučajevima kada je moguće racionalizaciju realizovati penzionisanjem i preraspodelom zaposlenih.

Prosvetarima su ovog leta već jednom menjana pravila prema kojima idu u penziju. Naime, izmenjen je Zakon o osnovama sistema obrazovanja, koji je terao u penziju sve prosvetare čim ispune jedan uslov - starosni ili dužinu staža, dok su svi ostali zaposleni mogli da rade do ispunjenja oba uslova ili maksimalnih 65 godina starosti.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu