KG: Ovako Saborna crkva obeležava svoju slavu (FOTO+VIDEO) - iKragujevac


Vesti

Kragujevačka Saborna crkva danas obeležava svoju slavu - Uspenje Presvete Bogorodice, praznik u narodu poznatiji kao Velika gospojina.

Tim povodom, bratstvo crkve uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog Jovana, već šestu godinu organizuje Gospojinske svečanosti, koje traju mesec dana, sve do Male Gospojine 21. septembra.

Manifestacija je počela danas, na dan slave, smotrom narodnog stvaralaštva u porti crkve. Pravoslavna crkva, praznik je ustanovila u znak sećanja na poslednje trenutke ovozemaljskog života Bogomajke, čija se duša potom, preselila u carstvo nebesko, gde će biti, kako uči Jevanđelje, zastupnica naša pred Gospodom. Kroz službe u crkvi inače se svakodnevno slavi Presveta Bogorodica, a ovom prilikom se peva i akatist posvećen Bogomajki. Proslava je počela Svetom Liturgijom koju je služio episkop šumadijski Jovan, a svečanoj atmosferi doprinela je i ikona Bogorodice Mlekopitatelnice, koja je izložena u naosu crkve. Mnogo vernika učestvovalo je u Svetoj liturgiji, a puno je bilo i u porti crkve, gde je održana smotra narodnog stvaralastva.

 

Prema verovanju Srba, u periodu između dve Gospojine, ili periodu prelaza, važno je obaviti obrede kojima se izražava zahvalnost Bogorodici, zaštitnici žena, za rađanje dece, a zatim za rodnost i plodnost zemlje i stoke. Za praznike Veliku i Malu Gospojinu običaj je da, naročito žene, poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući i oko nje.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu