Ozbiljna ulaganja kineskih investitora u Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Kragujevačko Gradsko veće odobrilo je saradnju između kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) I Grada Kragujevca na jučerašnjem sastanku. Kako se navodi, u pitanju je najozbiljnija investicija u oblasti poljoprivrede u poslednje 2 decenije u regionu centralne Srbije.


Izrazito interesovanje kineskog partnera da zajedno sa gradom otpočne ozbiljnu investiciju, obezbedilo bi otkup svih proizvoda koje šumadijski seljak može da ponudi u oblasti stočarstva. Partneri iz Kine poseduju planove za izgradnju farme, klanice i hladnjače, ali isto tako i proizvodnju struje i organskog đubriva po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim svetskim standardima. Ovakav vid proizvodnje smatra se potpuno zaokruženim procesom proizvodnje, a kapaciteti čak I prelaze broj šumadijskih stočara. Ova saradnja smatra se prekretnicom u razvoju poljoprivrede u Šumadiji, po mišljenju gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića. Gradonačelnik takođe ističe da će kineska kompanija pokriti oblast u krugu od 50 km oko Kragujevca.


Nakon potpisivanja memoranduma uslediće izrada studije izvodljivosti, kojom će biti tačnije objavljeni kapaciteti kineske investicije. Realizacija projekta najverovatnije će početi naredne godine, prema rečima Radomira Nikolića.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu