Kragujevački prosvetari povlače tužbe protiv škola? - iKragujevac


Vesti

Većina od 500 zaposlenih u prosveti u Kragujevcu, koliko u ovom trenutku ima sudske sporove protiv škola zbog dugogodišnjeg neisplaćivanja jubilarnih nagrada i troškova prevoza, najverovatnije će povući tužbe, rekao je Tanjugu predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu Milan Jevtić.

"Većina će najverovatnije povući tužbe, neki su to već uradili, a jedan broj njih neće jer, kako objašnjavaju, na taj način ostaće bez prava na kamatu za neizmirena dugovanja, a koja iznosi 10.000 dinara pa i više", rekao je Jevtić i naveo da je on licno povukao dve tužbe i potpisao sporazum o poravnanju duga.

On je istakao i da Unija sindikata prosvetnih radnika zaposlenima u prosveti može da sugeriše da povuku tužbe, ali ne može i da naredi, jer je to stvar lične odluke zaposlenih.

Poziv prosvetarima da povuku tužbe, nedavno je uputio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić kada im je na sastanku saopštio da će grad izmiriti dugovanja za jubilarne nagrade, troškove prevoza i za rad asistenata u nastavi, kao što je i ispunio obećanje da će deblokirati račune svih škola u gradu.

"Grad je obezbedio sredstva i izmiriće dugovanja, ali imamo i uslov, a to je da se povuku tužbe, kojih je u ovom trenutku oko 500, zato što ćemo uštedeti na sudskim i drugim troškovima oko 15 miliona dinara", rekao je tada Nikolić i naveo da će grad snositi troškove spora do trenutka povlačenja tužbi.

Gradonačelnik je tada istakao i da će prioritet u izmirivanju dugovanja imati škole čiji zaposleni nisu podnosili tužbe, navodeći za primer Muzičku školu.

Nikolićevu izjavu da je iz budžeta grada samo za sudske i druge troškove po tužbama zaposlenih u prosveti utrošeno tri miliona evra, potvrđuje i Jevtić koji je podsetio da je neisplaćivanje jubilarnih nagrada i troškova prevoza počelo 2006. godine, jer je tadašnja vlast smatrala da je to obaveza republičke, a ne lokalne vlasti.

Jubilarne nagrade i troškovi prevoza nisu jedina dugovanja lokalne samouprave prema školama u poslednjih devet godina. Tu su i mnogo veća nasleđena dugovanja za utrošenu struju, grejanje i vodu, koja godinama nisu izmirivana i iznose, kako tvrdi gradonačelnik, oko 10 miliona evra.

Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu