Potraživanja Zastave od 11,5 miliona evra za zemljište u Crnoj Gori - iKragujevac


Vesti

Kragujevačka Zastava poseduje imovinu u republikama bivše SFRJ koju pokušava da vrati ili naplati, a među njom je i građevinsko zemljište u Crnoj Gori na kojem je izgrađen hotel "Splendid", za koje Zastava traži 11,5 miliona evra, piše Politika.

Direktor Grupe "Zastava vozila" Dragan Srejović izjavio je tom listu da je Crna Gora još 1997. godine njihovo zemljište u Budvi i Bečićima zavela u državnom katastru na svoje ime.

"Sve naše parcele su precrtane i upisane nove. Posle su te nove parcele prodavane po basnoslovnim cenama", kazao je Srejović.

On je naveo da je u pitanju 10 hektara, a da Zastava ima papire za osam.

"Na našem zemljištu je izgrađen i hotel 'Splendid'. Sve skupa, tražimo 11,5 miliona evra", rekao je Srejović, napomenuvši da je Zastava to zemljište kupovala u trenutku kada je bila na vrhuncu svoje slavu, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, kada je ono i uknjiženo na kragujevačku fabriku.

Srejović je rekao i da je kosovska Agencija za privatizaciju "potpuno očerupala" fabriku "Ramiz Sadiku" u Peći, pogon u koji je Zastava svojevremeno uložila 35 miliona dolara.

"Kosovske vlasti nisu htele da prime Zastavinu tužbu sve dok 'koverat' nije poslat iz Slovenije", naveo je on.

Pre devet godina, Zastava je salon automobila u Zagrebu uspela da proda jednom investicionom fondu iz Norveške za oko četiri miliona evra, a za imovinu u Makedoniji dobila je oko milion evra.

Prvostepeni sudski postupak za servis u Ljubljani, koji je trajao 15 godina, rešen je pre tri meseca u korist Zastave, po tužbi za nadoknadu od 2,3 miliona evra.

Ovu presudu, međutim, još mora da potvrdi slovenački Vrhovni sud, kazao je Srejović.

Prodaja salona automobila u Zagrebu 2006. godine odigrala se po specifičnoj proceduri, budući da je taj Zastavin objekat, posle raspada Jugoslavije, bio u posedu hrvatskih bezbednosnih službi.

Objekti u Makedoniji, čuveno Zastavino odmaralište na Ohridu i servise u Kumanovu i Skoplju prodati su privatnim licima, naveo je Srejović.

"Najveće šanse da se domognemo svoje imovine postoje u BiH. U Sloveniji i Crnoj Gori to je gotovo beznadežan postupak. Međutim, paralelno sa procesom sukcesije, mi vodimo sudske sporove", rekao je Srejović, dodajući da su sve tužbe podnete u saradnji i uz saglasnost naših državnih organa.

On je naveo da, ukoliko presude ne budu donete u korist Zastave, kao poslednja opcija ostaje sud u Strazburu.

Grupu "Zastava vozila" u sudskim sporovima u Sloveniji, Crnoj Gori i BiH zastupaju tamošnje advokatske kancelarije sa kojima je, kako je naveo Srejović, dogovoreno da budu plaćene tek po okončanju procesa.

Srejović je naveo da salon automobila u Sarajevu ima oko 1.300 kvadratnih metara i da Zastava smatra da vredi oko 1,4 miliona evra.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu