Kragujevac: Porodiljama isplate zaostalih naknada - iKragujevac


Vesti

Gradska vlast je oktobra prošle godine zatekla dug od 150 miliona dinara po osnovu naknada za nezaposlene porodilje. Najavljeno je da će sva zaostala dugovanja biti izmirena, prema redosledu dugovanja.

Redosled izmirivanja će biti prema redosledu dugovanja nezaposlenim porodiljama, odnosno prvo roditeljima sa ostvarenim pravom iz aprila 2013. godine.

Bebe rođene tada, su sada trogodišnjaci, i kao novorodjenčad trebalo je da dobiju naknadu koja tada nije isplaćena.

Od sredine 2012. godine nastao je prekid u isplati nadoknade porodiljama i majkama. Za prvorodjeno dete novac još čeka 1749 žena, a izmirenje obaveza Grada čeka i 76 roditelja blizanaca ili trećeg deteta, kao i 2062 nezaposlene porodilje.

Grad je još tada doneo odluke na osnovu kojih je trebalo da iskaže brigu o majkama i deci u tri navrata, međutim isplate su počele da izostaju već nekoliko meseci po donošenju ovih akata. Svaka od majki iz ovih kategorija ima različita rešenja, jer kako su se menjale odluke tako su i iznosi bili drugačiji.

Mnogobrojni roditelji su tokom vremena na sudu potražili naplatu dugova, pa su iznosi sada udvostruceni, što ukupno dugovanje uvećava za dodatnih 55 miliona dinara na osnovu izvršnih sudskih rešenja.

U lokalnoj samoupravi najavljuju da će sva zaostala dugovanja po ovom osnovu biti izmirena u narednom periodu, a prema redosledu dugovanja, novac će najpre biti isplaćen roditeljima koje su ovo pravo ostvarili još u aprilu 2013. Godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu