U nedelju sabor u Brzanu - iKragujevac


Vesti

U nedelju 2. avgusta u porti crkve brvnare iz 1822. godine u selu Brzan, koje pripada opštini Batočina, biće održan 21. Sabor posvećen Svetom proroku Iliji. 

Ovu tradicionalnu manifestaciju organizuje Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ iz Batočine, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Batočina.

Posle jutarnje liturgije, koja počinje u 8 časova, sledi takmičenje u kuvanju gulaša, koje traje od 13 do 16 časova. U 16 časova i 30 minuta je proglašenje pobednika u kuvanju gulaša i otvaranje prodajne izložbe rukotvorina, na kojoj će svoje ručne radove predstaviti članice udruženja „Kneginja Milica“ iz Kragujevca, „Zlatne ruke Batočine“ i „Moravska šarenica“ iz Lapova.

U 19 časova i 30 minuta počinje kulturno-umetnički program, u kome učestvuju AKUD „Branislav Nušić“ iz Brzana, KUD „ Branislav Nikčević“ iz Miloševa, KUD „Vuk Karadžić“ iz Badnjevca, KUD „Lepenica“ iz Kragujevca, redovni učesnik sabora KUD „FRA“ iz Čačka i UZNTK „Šumadija“ iz Batočine.

Crkva brvnara u Brzanu sagrađena je uz pomoć kneza Miloša Obrenovića, a gradio je majstor Jovan, koji je gradio i Manastir Pokajnicu. Služila je do 1928. godine, kada je sazidan današnji hram. Ikonostas je u pozlati, naslikao majstor Jovan Janja, a očuvan je i živopis. Crkva brvnara je kao istorijski spomenik kulture pod zaštitom države i ima status nepokretnog kulturnog dobra, a konzervatorski radovi čišćenja i zaštite na crkvi su izvršeni 1951. i 1952. godine. Pored crkve se nalazi i spomenik palim borcima iz Brzana u ratovima 1912-1918. godine.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu