Doktorka iz Kragujevca preminula od malarije - iKragujevac


Vesti

Doktorka Olivera Jovanović (53), koja se nedavno vratila iz mirovne misije u Africi, preminula je u Vojnomedicinskoj akademiji od posledica teškog oblika malarije.

Prema nezvaničnim saznanjima, u petak, 3. jula, ona je bila na pregledu u VMA, ali je odbila da ostane u bolnici tokom vikenda i došla je ponovo u ponedeljak. Samo nekoliko sati po prijemu u Kliniku za infektivne i tropske bolesti, pala je u komu iz koje se nije probudila.

Kod dr Jovanović čak 80 odsto crvenih krvnih zrnaca bilo je puno parazita. Kad je reč o ovoj bolesti, stručnjaci smatraju da ima tešku formu i lošu prognozu kad je parazitima zaraženo više od 20 odsto eritrocita.

"Iz Afrike se vratila s temperaturom i malaksalošću, ali je odbijala lečenje. Lekari su insistirali da ode na preglede i da ostane u bolnici, ali nije htela. Prvih nekoliko dana niko nije sumnjao na malariju sve dok u ponedeljak nije dobila temperaturu 40 stepeni. Tada je hitno primljena na Infektivnu i za dva sata je pala u komu. Više se nije probudila", priča naš sagovornik:

"Olivera je bila razvedena, samohrana majka. Iza sebe je ostavila ćerku, a u misiju je otišla kako bi dodatno zaradila jer je bila u teškoj materijalnoj situaciji."

Ovo je prvi smrtni slučaj među pripadnicima Vojske Srbije koji učestvuju u mirovnim misijama, međutim nije prvi slučaj obolevanja od malarije.

Oliver Jovanović poslednji rođendan 15. jula provela je u bolničkom krevetu u VMA, u dubokoj komi. Rođena je 1962. godine u Kragujevcu, gde je završila gimnaziju, a po sticanju doktorske diplome tu je i započela karijeru.

U VMA je došla 1991. kao specijalizant, a četiri godine kasnije raspoređena je kao radiolog u Institut za radiologiju ove ustanove. Njene kolege kažu da je bila izuzetan stručnjak, koji je primenjivao sve najprogresivnije i najsloženije radiološke metode.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu