Seoski turizam oko Kragujevca - ima li mogućnosti - iKragujevac


Vesti

Od 64 sela koliko ih ima u kragujevačkoj opštini, svako ima idealne uslove za bavljenje seoskim turizmom, a domaćini mogućnost da svoje postojeće ili višak stambenih kapaciteta uposle, odnosno stave na raspolaganje gostima i na taj način na svom pragu dodatno zarade neki dinar.

Priča se već bila zavrtela 2009. godine  u selima: Stragari, Veliki Šenj, Čumić, Kamenica, Dulene, i Velike Pčelice gde su goste osim osim lepe Šumadije, prepoznatljivog gostoprimstva i povoljnih cena očekivali lepo opremljeni apartmanima i sobe za izdavanje.

– U oktobru 2009. godine je zajedno sa tadašnjom Upravom grada osnovana komisija za kategorizaciju privatnog smeštaja i seoskih domaćinstava i na taj način aktivno počelo  da se radi na seoskom turizmu, a na ruku je išlo i to što je grad Kragujevac u međuvremenu potpisao jedan zajednički projekat sa belgijskom NVO „Karitas” i vladom Belgije.

Oni su finansirali štampu kataloga „Odmor na selu- Kragujevac”, i organizovali odlazak kragujevačkih domaćina u obilazak sela u gornjomilanovačkoj opštini gde je ovaj vid turizma izuzetno razvijen. Zahvaljujući Karitas-u, domaćini iz kragujevačkih sela putovali su i u Sloveniju, Fojnicu (BiH), a jedna grupa i do Belgije, a sve u cilju novih saznanja koja bi mogli da primene u svom novom poslu. Od tada pa do početka septembra 2009.godine uspeli su da kategorišu deset domaćinstava, kapaciteta oko 35 kreveta. Sada je 2015 godina i baš bismo voleli da nam se jave Kragujevčani iz okolnih sela, koji su se bavili i bave se turizmom i kažu nam da li mogu sada na taj način ostvariti prihode.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu