Nova ovlašćenja inspekcije: Mogu da uđu u svaki stan, bez najave - iKragujevac


Vesti

Oni koji rade na crno od 30. jula su u ozbiljnom problemu. U kontrole kreću inspektori koji će moći bez najave da im pregledaju čak i stanove.

Nova ovlašćenja inspektori su dobili Zakonom o inspekcijskom nadzoru, koji je usvojen krajem aprila, a koji će se u potpunosti primenjivati od naredne godine.

 

Deo ovog propisa kojim se uređuje postupanje inspekcija prema radu na crno počinje 30. jula. Inspektori mogu da kontrolišu stanove za koje se sumnja da se u njima vrši neki neprijavljeni posao. Ukoliko inspektore vlasnik ili zakupac stana ne pusti da izvrše kontrolu, oni za ulaz u stan dobijaju saglasnost suda. Uviđaj će, za razliku od dosadašnje prakse, moći da bude iznenadan i nenajavljen.

Ovlašćenja inspektora su:

 

  • mogu da uđu u svaki stan, uz odobrenje suda;
  • ako procene da je opasno, uviđaj u stanu mogu da obavljaju bez svedoka;
  • ako otkrije nepravilnost, inspektor piše rešenje koje je odmah izvršno;
  • može da zapleni sve za šta proceni da je značajno.

U slučaju da vlasnik stana odbije da primi inspektore i pored naloga suda, policija je dužna da obezbedi ulazak u stan. Uviđaj se vrši u prisustvu dva punoletna svedoka, a u slučaju da postoji procena da je rizično, pretres može biti i bez svedoka. Policija i sudovi su dužni da inspektorima dostave sve podatke koji su im potrebni za kontrolu.

Na crno sve više rade i frizeri, kozmetičari, stomatolozi, službe za dostavu hrane, klanice, mesare, domovi za stare i vrtići, kafići, restorani.

 

Kazne koje slede onima koje inspektori otkriju su astronomske i kreću se do dva miliona dinara.

 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu