OPREZ: Od ponedeljka je počela kontrola vezivanja pojasa - iKragujevac


Vesti

Od ponedeljka, 27. jula je započeta kontrola vezivanja sigurnosnih pojasa i na zadnjim sedištima motornih vozila.

U Srpskom komitetu za bezbednost saobraćaja očekuje da će se kontrolom znatno povećati učestalost upotrebe sigurnosnog pojasa na zadnjem sedištu koja je sada manja od 5 odsto, kao i da će se primenom ove mere do 2020. godine u Srbiji spasti najmanje 200 života. Srpski komitet za bezbednost saobraćaja ističe da je u državama poput Švedske, Nemačke i Velike Britanije učestalost upotrebe pojasa na zadnjim sedištima oko 90 procenata.

Podseća se i da je vezivanje pojasa na zadnjim sedištima izuzetno važno, i da nevezan putnik na zadnjem sedištu ne ugrožava samo sopstveni život već i život lica koje se nalazi u vozilu ispred njega.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je u petak da će saobraćajna policija će od ponedeljka, 27. jula pojačano kontrolisati vezivanje sigurnosnih pojaseva na svim sedištima u vozilima, a posedno na zadnjim.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima je propisana novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara za vozače, odnosno putnike na svim sedištima u motornim vozilima, koji ne koriste sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Akcija se sprovodi sa ciljem veće bezbednosti vozača i putnika u motornim vozilima.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu