Počela Međunarodna strip konferencija ''Kragujevac, godine pete” - iKragujevac


Vesti

Sinoć je otvorena Međunarodna strip konferencija ''Kragujevac, godine pete”.

Konferencija je u organizaciji Udruženja ljubitelja devete umetnosti Svet stripa. Otvaranje je bilo u Domu omladine i trajaće do nedelje 5. jula. U planu su i promocije izdavačkih kuća i novih serijala, prodajna berza stripa, ali i manifestacija pod nazivom Gosti crtaju za posetioce

Na dosadašnjim okupljanjima glavne teme su bile afirmacija i promocija savremenih stripskih umetničkih formi i izraza i unapređenje razumevanja ideja i jezika savremene stripske umetnosti, kao i podrška inovativnim i eksperimentalnim projektima u stripu.

Uz te reference, kao i jakom doprinosu decentralizaciji strip-kulture i kulturnoj saradnji u regionu, pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja ni ove godine nije izostalo čime se manifestacija čvrsto pozicionirala kao jedna od najrelevantniih na nacionalnom nivou.

Ovogodišnja konferencija je na tragu COMICON-a, velikih svetskih festivala, jer pored stripskih dešavanja posetiocima nudi i druge oblike urbane kulture.

Biće obeleženo i 45 godina od izdavanja prvog broja Alana Forda na ovim prostorima.

Udruženje Svet stripa će u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije biti domaćin izborne skupštine Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS), kao i gostima iz Italije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore, Đanfranku Manfrediju, Iztoku Sitaru, Denisu Pajtaku i Nikoli Ćurčinu. Domaći autori i izdavači će dobiti najveći prostor u programu, kao i svake godine, u cilju popularizacije devete umetnosti u Srbiji.

Poslednjeg dana Konferencije biće organizovana i velika razmena stripova, kao i tradicionalni "Dan besplatnih stripova" kada će organizatori i izdavačke kuće podeliti veliki broj besplatnih stripova.

Najbolji rad na konkursu za kratki strip će biti proglašen u nedelju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu