Rektor kragujevačkog Univerziteta: Skromni zahtevi mladih naučnika - iKragujevac


Vesti

Mladi naučnici koji žele da se vrate u Srbiju i da rade u Centru izvrsnosti u Kragujevcu, u okviru kog će biti i prva Banka matičnih ćelija u Srbiji, imaju skromne zahteve, izjavio je danas rektor kragujevačkog Univerziteta Slobodan Arsenijević.

Podsetivši da je u tom gradu u toku izgradnja 210 stanova za mlade naučnike, kao i da će u maju, konačno početi izgradnja Centra izvrsnosti, rektor je rekao da je impresioniran zahtevima mladih naučnika koji žele da se vrate.
"Pričao sam sa njih desetak, koji žive u inostranstvu, počev od Pitsburga pa redom,a koji su raspoloženi da se vrate. Jedino što oni traže, pored uslova za rad i kada dobiju taj stan, jeste da im u blizini budu obdanište i škola. Oni ne traže nikakve posebne uslove i to je na mene ostavilo upečatljiv utisak", rekao je Arsenijević.

Rektor je, na konferenciji za novinare, naglasio da je gotovo siguran da će u maju početi izgradnja Centra izvrsnosti i ocenio da je to ogroman dobitak za Kragujevac, ali i za mlade ljude koji žele da ostanu u tom gradu, kao i za one koji će se vratiti iz inostostranstva.

Upitan, zašto se godinama čeka na izgradnju Centra izvrsnosti, čiji je idejni tvorac genetičar Miodrag Stojković, a koji finansira Evropska banka, Arsenijević je rekao "da je taj posao započet na neki način bez pravnog osnova", a potom je bila problem prvobitno određena lokacija u Kragujevcu, zbog, kako je objasnio, uzane ulice i lošeg pristupa Centru.
"Najveći problem je bio pitisak iz Beograda da se to ne gradi u Kragujevcu i razni ljudi su za to lobirali. Srećom lokalna samouprava je ovom Univerzitetu izašla u susret, pa je dodelila regularan plac i obavezala se na uređenje građevinskog zemljišta, što je bio naš ulog, a što bivši gradonačelnik Beograda nikako nije hteo da da bez para, i to nas je spaslo", rekao je Arsenijević.

Ocenjujući "da je u Srbiji sve teško i komplikovano", Arsenijević je rekao da su se oko izgradnje Centra izvrsnosti "razne stvari događale" te da je nebrojano puta morao da ide u Beograd, da moli i da, kako je rekao, trpi čak i uvrede.

Rektor je podsetio, da zbog nepostojanja Banke matičnih ćelija, godišnje iz Srbije odlazi 8,5 miliona evra raznim kompanijama za matične ćelije od Belgije, Holandije do Mađarske.
"Dobijanjem jednog ovakvog Centra, mi ćemo biti ti, da ne samo građani Srbije, nego i građani iz okruženja, budu sigurni, da kada psotoji jedna državna banka matičnih ćelija da će to moći sutra da se iskoristi", rekao je Arsenijević i dodao da će medicina bliske budućnosti biti potpuno različita od dosadašnje, i da je napredak u molekularnoj medicini brži nego u IT tehnologijama.

Prema rečima rektora, u Centru izvrsnosti biće mesta za mlade naučenike ne samo u oblasti zdravstva, već i onih koji se bave tehnikom, hemijom i pravom, jer, kako je naveo, u ozbiljnim državama se i pravna nauka vrlo ozbiljno bavi fertilizacijama, surogat majkama i lečenjem matičnim ćelijama.

Arsenijević je, kako je sam rekao, na poslednjoj konferenciji za novinare, budući da mu uskoro ističe mandat, govorio o tome šta je rektorski kolegijum uradio u proteklih pet i po godina.

Ocenjujući "da je urađeno prilično toga", Arsenijević je naveo da je posle 82 godine postojanja samo jedne katedre u Srbiji za italijanski jezik, Univerzitet u Kragujevcu uspeo da otvori još jednu, kao i da studentima ponudi još nekoliko važnih studijskih programa. Zatim, otvoren je Fakultet za hotelijerstvo u Vrnjačkoj Banji, dobijena podrška i saglasnost države za uređenje prostora Vojno tehničkog zavoda (Knežev arsenal), obezbeđen prostor za Filološko-umetnički fakultet...

tanjug.rs
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu