Kragujevački jedriličari: Uskoro spektakl na Šumaričkom jezeru! - iKragujevac


Vesti

Desetak Kragujevčana, koji često jedre svetskim morima, prvi put će porinuti na slatkovodnoj vodi, i to na Šumaričkom jezeru, kada će, kako obećavaju, svojim sugrađanima u maju prirediti spektakl.

Još nisu odlučili da li će porinuti za prvomajski uranak ili 6. maja za Dan grdaa, ali je sigurno da će toga dana i zvanično početi sa radom škola jedrenja, a građani će biti u prilici da vide kako jedri „optimista“, „daskaš“, „vind surfer“, „laser fin“.

Inicijatori ovog spektakla u najavi, su i osnivači prvog Jedriličarskog kluba Kragujevac, koji je nastao pre nešto više od godinu dana.
Osnovali su ga ljubitelji jedrenja, različitih zanimanja – majstori, univerzitetski profesori, arhitekte, geometri, privatnici, inženjeri elektrotehnike, koji često jedre po Egejskom, Jonskom i Jadranskom moru.

Jedriličarski klub danas ima 30-ak članova, a polovne čamce koje su nabavili u Crnoj Gori, osnivači kluba sami sređuju u dvorištu kuće jednog od inicijatora osnivanja.

Klub je razvio tri sekcije, prva su veterani, druga „vind sruferi“ i treća za decu od šest do 15 godina.

Među članovima kluba je i jedna žena. 

Školu jedrenja, koja će početi u maju, kada i prvo porinuće kragujevačkih ljubitelja jedrenja, vodiće profesionalni trener Miloš Leković koji je rekao da za jedrenje nije važan samo vetar, već i voda i tehnika jedrenja.

„Kragujevčani će u maju početi da se upoznaju sa prirodom. Moći će da iskuse kako je to kada se koristi vetar za kretanje. Ako nema vetra, onda se, kao na regatama čeka, ali ako ga ima, bar mrvicu, onda se jedri, mnogo sporije, ali se jedri“, rekao je Leković.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu