Gradonačelnik predstavio potencijal Kragujevca ambasadoru NR Kine - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, sa članovima Gradskog veća Minjom Obradović, Daliborom Jekićem i Predragom Džajevićem organizovao je prijem za ambasadora Narodne Republike Kine NJ.E. Li Manchanga sa saradnicima.

Ovo je moja prva zvanična poseta Kragujevcu – rekao je ambasador Kine u izjavi za medije. Pre ovog prijema obišli smo pet kompanija i upoznali se sa stanjem u tim preduzećima. Razgovarali smo sa gradonačelnikom Nikolićem o mogućnostima saradnje između Srbije i Kine, uključujući i grad Kragujevac. Upoznati smo sa prednostima koje potencijalnim investitorima nudi Kragujevac, od stočarstva do industrijskih zona. Ambasador Kine Li Manchang je rekao da će sve informacije koje je danas dobio, preneti kineskim kompanijama, a naša Vlada i Ambasada Kine ohrabriće zainteresovane investitore da dođu u Kragujevac i pronađu zajedničke interese sa vašim kompanijama kako bismo razvijali uzajamno korisnu ekonomsku saradnju. Gradonačelnik Kragujevca me je obavestio da će uputiti pozivno pismo kineskim kompanijama da dođu u Kragujevac kako bi ostvarile prvi kontakt. Kina ima razvijenu i tekstilnu industriju, a ovde postoji tržište kvalifikovane radne snage, pa je i to bila tema razgovora.

Ovo je bila prilika da ambasadoru Narodne Republike Kine predstavimo sve ono što Kragujevac izdvaja na investicionoj mapi Srbije, kazao je gradonačelnik Radomir Nikolić. Prezentovali smo sve prednosti, zamolili smo Nj.E. Li Manchanga da zainteresuje investitore iz Kine za Kragujevac, objasnili smo kakvi su nam planovi, šta želimo kao grad, gde se nalazi naša privreda danas i kako je to izgledalo nekada. Verujem, istakao je Nikolić da ćemo naći zajednički jezik, kako je i sam ambasador rekao, i da ćemo uspeti da otvorimo nova radna mesta zahvaljujući kineskim investitorima.

Odgovarajući na pitanja novinara o konkretnoj saradnji, npr u automobilskoj industriji, Li Manchang je rekao da te pregovore direktno vode kineske kompanije sa kompanijama u Srbiji. Ja kao ambasador samo dajem političku podršku, ohrabrujem ih i podstičem. Važno je da postoji dobra volja i želja i nadam se da će svi detalji biti dogovoreni blagovremeno na obostrano zadovoljstvo.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu