Na snazi vanredna odbrana od poplava - iKragujevac


Vesti

Vanredna odbrana od poplava proglašena je u slivu reka Toplica, Veternica, Ibar, Kolubara sa pritokama, Bjelica i Zapadna Morava, ali za sada nema ugroženih domaćinstava i objekata, rekao je danas pomoćnik načelnika u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Boban Stevanović.

"Narandžasti" hidroalarm proglašen je na Mlavi, Peku, Timoku, Kolubari, Zapadnoj i Južnoj Morava sa pritokama, a "žuti" hidroalarm na Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi. Smirivanje hidrološke situacije očekuje se od sutra, odnosno ponedeljka.

Stevanović je Tanjugu rekao da postoje manja izlivanja u nebranjenim delovima tokova navedenih reka, u Mačvanskom, Zlatiborskom, Kolubarskom, Raškom, Jablaničkom, Topličkom i Moravičkom okrugu.

"Nigde nema ugroženih domaćinstava i objekata, voda se izlila u nebranjeni, atarski, oranični deo koji se i ne brani od poplava", objasnio je Stevanović.

On je precizirao da se na teritoriji opštine Šabac, u selu Mojkovac, izlila reka Jadar, a na teritoriji opštine Požega Zapadna Morava i Moravica su se izlile u nebranjene delove oranice.

Došlo je i do manjeg izlivanja na teritoriji opštine Arilje gde je probijen prošlogodišnji nasip koji je ojačan sa 300 džakova.

Na teritoriji opštine Valjevo je došlo do proboja na jednom mestu, naveo je Stevanović i precizirao da je reka Gračica probila nasip, što je sanirano.

"Došlo je i do manjih izlivanja na teritoriji opština Kraljevo i Leskovac", naveo je Stevanović i dodao da je primetan porast nivoa Toplice u gornjem toku.

Kako je naveo, svi timovi su raspoređeni na urgentnim lokacijama i sve vatrogasno-spasilačke jednice su u punoj pripravnosti i reagovaće ukoliko dođe do eskalacije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu