Organizacija ''Ne bombe, nego bombone'' u poseti Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima organizovao je danas prijem za Đilberta Vlajića predsednika italijanske nevladine organizacije “Ne bombe, nego bombone“ koji sa članovima tog udruženja boravi u trodnevnoj poseti Kragujevcu.

- Veoma smo zahvalni za sve što ste uradili za decu i radnike Kragujevca – kazao je gradonačelnik Nikolić. Prepoznali ste 1999. godine alarmantno stanje i koliko nam je pomoć potrebna. Kragujevac je lep grad koji je trpeo patnju, industrijski, radnički grad, sa socijalnim problemima koji navodi radnike da se sindikalno udružuju i bore za svoja prava. Mi smo ponosni na naše sindikate i na njihovu međunarodnu saradnju. Činimo sve, istakao je Radomir Nikolić da saniramo posledice 90 – tih godina, ali nema dovoljno sredstava. Ono što ste vi učinili je nešto što rečima ne može da se opiše, pokazali ste orgomnu ljubav prema deci Kragujevca i ti vaši napori nas čine prijateljima za sva vremena – istakao je gradonačelnik Nikolić.

Te 1999. godine odlučili smo da intervenišemo jer je jedan deo naše zemlje bio protiv bombardovanja – kazao je Đilberto Vlajić, predsednik udruženja i počasni građanin grada Kragujevca. Iako je naša zemlja učestovala u bombardovanju tadašnje Jugoslavije, deo Italije nije prepoznao sebe u takvoj politici i odlučili smo da pokažemo drugo lice italijanskog naroda. Otuda potiče naša intrevencija u Srbiji odnosno u Kragujevcu koja se rodila iz solidarnosti prema radnicima. Naš cilj je bio da pomognemo ljudima koji su zbog bombardovanja ostali bez posla, a onda se izrodio projekat “Usvajanje na daljinu“ odnosno stipendiranje dece “Zastavinih“ radnika. Usledili su zatim i brojni drugi projekti kao što je rekonstrukcija škola, objekata zdravstvene i socijalne zaštite, udruženja.

Inače, organizacija “Ne bombe, nego bombone“ finansira se isključivo dobrovoljnim sredstvima radnika Italije, nemaju nikakvu podršku svoje Vlade i sami snose troškove putovanja u Kragujevac, gradeći tako mostove mita i uvereni da će jednog dana ratovi prestati.

Članovi udruženja iz Italije prepoznali su naše potrebe i od 1999. godine do sada, istakla je Gordana Damnjanović član veća za zdravstvo i socijalna pitanja, uloženo je preko pet miliona evra. Širok je spektar pomoći koju smo dobili u vidu donacije u oblasti socijale, zdravstva, podrške nevladinom sektoru, udruženjima i organizacijama. Takva vrsta donatorstva graniči se sa zadužbinarstvom.

Danas je predata na upotrebu rekonstruisana laboratorija u Ambulanti “Filip Kljajić“ kao i mokri čvor u školi “19. oktobar“, odeljenje u Botunju. Sutra će biti uručene stipendije za 200 dece “Zastavinih“ radnika, a u planu je i adaptacija škole u Čumiću.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu