Kragujevac: Podrška jednoroditeljskim porodicama - iKragujevac


Vesti

Prvi u nizu okruglih stolova pod nazivom «Samohrane majke i tržište rada u Kragujevcu» koji fondacija «Ana i Vlade Divac» u partnerstvu sa Udruženjem «Jelek» organizuje u okviru projekta «Jačanje ljudskih prava i ekonomsko osnaživanje samohranih majki u Srbiji», održan je danas u Kragujevcu.

Osim predstavnika lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, partnera koji realizuju projekat, predstavnika sindikata, učešće na okruglom stolu uzela su i udruženja iz Kragujevca.

U poslednjih nekoliko godina podržano je više od 30 porodica kroz programe pomoći izgradnji kuća, dodelu ekonomskih grantova i psihološku podršku. 

Kroz ovaj projekat dodeljeno je deset grantova za pokretanje posla u vrednosti od po 1000 evra. Dva granta odobrena su preduzetnicama, samohranim majkama iz Kragujevca. Kao primer dobre prakse, na današnjem okruglom stolu, o svom iskustvu pokretanja posla govorila je vlasnica pekare «Smolović», Daliborka Smolović.

Grad Kragujevac, prema rečima dr Gordane Damnjanović podržava ovakvu inicijativu, kao i sve programe ekonomskog osnaživanja i razvoja usluga namenjenih podršci i pomoći samohranim roditeljima. Oko 3600 porodica u Kragujevcu prima dečji dodatak, a trećinu od ovog broja čine deca iz jedoroditeljskih porodica, sa primetnom tendencijom rasta u poslednjih nekoliko godina.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Šumadiji evidentirano je 709 samohranih majki, od čega 471 u Kragujevcu. Njima su dostupni programi dodatnog obrazovanja, prekvalifikacije, treninzi za aktivno traženje posla, grantovi za samozapošljavanje kao i pohađanje programa osnovnog obrazovanja odraslih uz nadoknadu putnih troškova, za žene koje nemaju završenu osnovnu školu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu