Zaštitnik građana: Verko godinama protivzakonito naplaćivao vrtić - iKragujevac


Vesti

Poverenik za zaštitu građana Saša Janković utvrdio je da se prilikom naplaćivanja vrtića, godinama unazad nije poštovao zakonski limit od maksimalno 20 odsto ekonomske cene u Kragujevcu.

Za nezakonito postupanje u Kragujevcu se znalo i ranije jer su postojale mnoge pritužbe građana. O tome je govorio ministar prosvete Srđan Verbić, ali bezuspešno, jer je tadašnja gradska vlast na čijem čelu je bio Veroljub Stevanović bila nema i na pritužbe ministra.

U saopštenju Zaštitnika građana stoji da obračunavanje učešća u ceni usluge predškolskog vaspitanja i obrazovanja u periodu od 03. 04. 2010. do 31. 08. 2014. godine, nije bilo u saglasnosti sa zakonskim propisima.

U saopštenju Zaštitnika građana stoji da je na osnovu člana 138. stav 1. Ustava Republike Srbije i člana 31. stav 2. i člana 32. Zakona, pokrenutog povodom pritužbi više građana, Zaštitnik građana utvrdio da Gradska uprava za poslove lokalne samouprave i opšte uprave grada Kragujevca nije pripremila i nadležnim organima Grada Kragujevca predložila opšte akte kojima se zakonito, pravilno, jasno i argumentovano utvrđuje ekonomska cena boravka deteta u predškolskoj ustanovi i učešće korisnika u finansiranju ove usluge.

Novina je to što ombudsman Janković traži od uprava gradova u kojima je ovo bio slučaj da nekako nadoknade štetu koju su roditeljima dece u vrtićima nanosili u periodu dužem od četiri godine.

U skladu sa zakonom, javašluk ostavljen od strane prethodne gradske vlasti, treba ispraviti, a Zaštitnik građana traži da lokalna samouprava u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, organima grada Kragujevca i Predškolskom ustanovom "Nada Naumović“ pronađe i predloži način na koji će umanjiti posledice obračunavanja učešća u ceni usluge predškolskog vaspitanja, odnosno nadoknaditi štetu roditeljma zbog dugogodišnje nezakonite naplate.

Da li će odgovorni koji su obavljali tadašnju vlast u gradu odgovarati za ovakve i slične stvari ostaje da vreme pokaže.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu