KG: Strani studenti drže besplatno predavanja osnovcima i srednjoškolcima - iKragujevac


Vesti

Osmoro stranih studenata u Kragujevcu osnovcima i srednjoškolcima drži besplatna predavanja. Turci zbunjeni kada ih mališani pitaju za junake serija snimljenih u njihovoj rodnoj zemlji.

Osmoro studenata volontera iz Rusije, Turske, Grčke i Tunisa, gotovo mesec dana boravi u Kragujevcu u okviru programa koji sprovodi internacionalna studentska organizacija "Ajsek" (AISEC). Oni tri puta nedeljno zainteresovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, pored kurseva ruskog i turskog jezika, drže stručna predavanja iz informatike, ali i pričaju o kulturi, običajima i znamenitostima zemalja iz kojih dolaze.

Strani studenti predavači ponekad se nađu i u nezgodnoj situaciji, jer nisu spremni za "gradivo" koje naše osnovce naročito interesuje.

- Deca me često pitaju: "Profesore, kako je Zehra, znate li šta će biti u nekoj od sledećih epozoda" - pomalo zbunjeno govori Okan Hošgor, student ekonomije iz turskog grada Bursa. - Teško mi je da im priznam da ne gledam te serije i ne znam baš o čemu se radi.

Okan predaje informatiku na engleskom, ali i turski jezik zajedno sa svojom devojkom Nestihan Keče. Za kurs turskog jezika prijavljeno je trinaestoro polaznika.

Jedan od predavača ruskog je Evgenija Prosvarjikova.

- Deca vole ruski jezik, kažu da je sličan srpskom i brzo uče - priča Evgenija. - Želela sam da dođem baš u Srbiju, iako je bilo mogućnosti da odem i u neku drugu zemlju. Ljudi su divni, lako se sporazumevamo. Na ulici, u prodavnici, čim progovorim, znaju odakle sam. Obavezno mi kažu da vole Putina, da mnogo znaju o ruskoj kulturi, običajima, igrama, pesmama.

Kragujevački odeljak "Ajsek" projekat sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta. 

Kragujevački studenti su svojim kolegama iz inostranstva pronašli privatan smeštaj koji je platilo Ministarstvo, a ostale troškove snose sami.

NAJVESELIJI

Dijana Trunić, Vesna Jelisavčić i drugi članovi "Ajseka" iz Kragujevca trude se da budu dobri domaćini kolegama iz inostranstva. Pričaju da su gosti oduševljeni druženjima u kragujevačkim restoranima i kafanama, a kad zasvira muzika najveseliji su Grk Nikolas Feto, student iz Soluna i Turčin Okan.

Njih dvojica kažu da je mnogo toga što su čuli "pozajmljeno" baš iz grčke i turske muzike.

novosti.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu