Treći Festival nauke u Prvoj gimnaziji - iKragujevac


Vesti

U petak 27. februara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, održaće se treći Festival nauke, pod sloganom „Daj(t)e se na znanje“. Program počinje u 10 časova i traje do 17 časova, kada će biti proglašen pobednik festivala. Nedavno je Prva kragujevačka gimnazija raspisala konkurs za najbolji učenički demonstracioni ogled i najbolju fotografiju prirodne pojave koju je nauka objasnila ili pokušava da objasni.

 Poziv je upućen svim osnovnim i srednjim školama, a za učešće su se prijavili i određeni fakulteti.Po pristiglim prijavama ogledi su razvrstani po kategorijama i na osnovu uzrasta učenika, a u okviru svake kategorije biće izabran najbolji ogled. Ogledi će se pod stručnim nadzorom profesora, obavljati u kabinetima i učionicama Prve gimnazije tokom čitavog dana, a uporedo će se odvijati stručni program u Svečanoj Sali Gimnazije na prvom spratu. Fotografije za konkurs stigle su sa svih strana, od učenika svih uzrasta, a najbolje će biti odabrane i izložene na festivalu u okviru izložbe „Vizija nauke“.Učenicima je ovo redovan, ali neobičan radni dan, a za sve posetioce Gimnazija će biti otvorena, tako da mogu da prisustvuju stručnim predavanjima, kao i izvođenju ogleda. Treba napomenuti, da je prošle godine, tokom jednog dana održavanja Festivala nauke, Prvu kragujevačku gimnaziju posetilo oko 2000 gostiju, a profesori i učenici se trude da ih svake godine bude što više.
Ove godine prijavili su se i u goste dolaze Varaždinska prva gimnazija (Hrvatska), škole iz Kavadarca (Makedonija), tako da festival poprima međunarodni karakter. Biće tu i gimnazija iz Novog Sada, medicinska i tehnička škola, već nagrađivana Elektronska sekcija Prve kragujevačke gimnazije, Fakultet inžinjerskih nauka i Prirodno matematički fakultet iz Kragujevca, koji predstavljaju zajednički projekat iz oblasti robotike. Učešće su najavili i odsek za bioinžinjering, biologiju, fiziku, hemiju PMF-a i Fakultet medicinskih nauka iz Kragujevca.

Program će se u petak, 27. februara odvojati prema sledećoj satnici: 

u 10 h – otvaranje festivala;u 10 h 10’ – Mica Đorović-Stanojević : – performans: “Razvoj hemije”;
u 11 h – Zoran Vasiljević-Guki : -Vrganji-kako da ih jedemo a da se ne otrujemo;
u 11h 45’- dr Milan Kovačević, vanredni profesor fizike: - “Kako zarobiti svetlost”;
u 12 h 30’ – prof. Dr Nenad Filipović, prorektor za za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu: - “Bioinžinjering-mogućnost i primena”;
od 13 h do 14h – pauza, umetnički program;
u 14 h – Dinko Meštrović, profesor fizike Prve gimnazije u Varaždinu;
u 14 h 45’ – prof. dr. Snežana Simić, upravnik Instituta za biologiju i ekologiju, Kragujevac – “Cvetanje cijanobakterija u vodenim ekosustemima-uzroci i posledice;
u 15 h 30’ – Nora Trkalj, Institut za fiziku, Beograd – “Spektroskopija- šta nam svetlost govori”;
u 16 h 15’ – Aleksandra Stolić, master istorije umetnosti – “Svetlost kroz istoriju umetnosti”.

Na kraju svečanog dela programa u 17 časova, biće proglašeni pobednici u svim takmičarskim kategorijama, i dodeliće im se nagrade iz fonda Prve kragujevačke gimnazije. Organizatori ovog skupa se nadaju da će se narednih godina u ovaj program uključiti i proizvođači, koji bi od ovakvih skupova imali koristi i koji bi našli način i mogućnost, da određene inovacije primene u proizvodjni.  

GTO                                                                   

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu