Kragujevac je imao svoj brod! - iKragujevac


Vesti

Zvuči neverovatno, ali Kragujevac je u prošlom veku imao brod koji je nosio ime ovog grada. Za nevericu je i to što je teretnjak izrađen u Engleskoj poneo ime grada kroz koji protiče samo plitka Lepenica.

Grupa na Fejsbuku „Kragujevac kroz kviz“ objavila je jutros fotografiju teretnjaka engleske proizvodnje koji nosi naziv centralnog grada Šumadije. Član ove grupe, Vladimir Predojević, navodi da je teretnjak „Kragujevac“ napravljen u SouthShileds-u u Engleskoj 1 920. godine. Bio je dugačak 121 metar i širok 16 metara i 30 centimetara.

-Njegova nosivost bila je zavidnih 8 233 tone. Parni motor je bio 2 500 konjskih snaga i davao je brzinu od 10 čvorova. Kasniji brodovi tipa „Empire“ koji su građeni od 1942. do 1944. godine po izgledu i veličini nisu odstupali od „Kragujevca“. Brod sa imenom našeg grada uvršten je u flotu Jugoslovenske linijske plovidbe iz Rijeke, navodi Predojević.

Vest zvuči neverovatno zbog činjenice da je brod poneo ime grada kroz koji protiče samo Lepenica koja leti može i da se pregazi, ali hroničari tvrde da je u prošlosti ova rekla bila plovna i da su njom brodile lađe. Grupa „Kragujevac kroz kviz“ bavi se promovisanjem i očuvanjem istorije grada od 18. veka kada je bio prestonica Srbije. Svako od članova svoj doprinos daje objavljivanjem starih fotografija iz svojih albuma i tako na svojevrstan način rekonstruiše prošlost.

Izvor: Alo

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu