Ceo svet traži jedinstvene gravirane karabine iz Kragujevca! - iKragujevac


Vesti

Cena puški i pištolja u kragujevačkoj Zastavi poslednjih godina se povećava, ali ne zbog upotrebne vrednosti oružja. Glavni ''krivci'' su majstori graveri koji pokušavaju da umetnost starog zanata, graviranja, očuvaju kroz svaki primerak oružja koji je na jedinstven način urađen. 

"Iz našeg ateljea izašla su naoružanja koja su stvarno dostigla velike cifre vrednosti. Jedan karabin je dostigao vrednost od 28 hiljada evra i u taj karabin je uloženo dve godine rada", kaže Radoslav Terzić, graver.

Pojedini graveri se ovim zaboravljenim starim zanatom bave već dvadeset godina, a mnogi su napravili i više od pet stotina unikatnih primeraka lovačkog oružja.

"Svakodnevni posao jeste težak. Ali je sa druge strane i izuzetno zahvalan i vuče nas ta lepota prema njemu, to što ostaje iza nas, znači mi što uradimo, to se vidi", kaže Milan Spasojević, graver.

U zavisnosti od želje kupaca majstori izrađuju različite reljefne motive, slike životinja i ornamenata, a svaki primerak je jedinstven.

"Ja sam ne mogu da ponovim isti rad. Može to da bude, ali ako bi se baš detaljno gledalo precizno uvek se vidi razlika, jer je to ipak ručni rad. Mašina može da prekopira sve isto, a inače ručni rad veoma teško", napominje Dragan Nedeljković, graver.

Iako za naše standarde ručno gravirana puška košta koliko i jedan luksuzni automobil ljubitelji lova naručuju iz Kragujevca ova jedinstvena umetnička dela po znatno nižim cenama nego što ih mogu pronaći u svetu.

"Mi smo imali do sada situaciju kada smo recimo od jednog norveškog partnera dobili porudžbinu - dajte nam sve što imate graviranih malih karabina model M-85 s obzirom da su kupci u Norveškoj bili više nego zaljubljeni, tražnja je porasla", priča Rade Gromović, direktor "Zastava oružje".

Ove godine izgravirana je i puška za prestolonaslednika Ujedinjenih Emirata šeika Muhameda bin Zajeda, a mnogi političari i poznate diplomate već u svojim kolekcijama imaju oružje ukrašeno radom veštih ruku kragujevačkih majstora gravera.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu