KG: Održana sednica štaba za vanredne situacije - iKragujevac


Vesti

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije razmatrali su i usvojili, na današnjoj sednici, izveštaj o radu za ovu godinu i plan rada za 2015. godinu i uputili ih Skupštini grada na dalju nadležnost.

Prema rečima sekretara Sekretarijata za vanredne situacije i planiranje odbrambenih priprema Dragoša Radovanovića, ova godina je bila izuzetno teška i što se tiče vanrednih situacija, redovnih i vanrednih sednica, odluka koje su donete u ovom periodu.

Što se tiče plana za narednu godinu, kako je naglasio Radovanović, po kvartalima su definisane aktivnosti Gradskog štaba za vanredne situacije. Po potrebi, istakao je Radovanović, ukoliko bude vanrednih situacija održavaće se i vanredne sednice.

Prioriteti u radu za narednu godinu prema njegovim rečima biće usmereni na regulaciju vodotokova. ''U saradnji sa ''Srbija vodama'' definisane su njihove nadležnosti koje će preuzeti a Grad će oko 15 miliona dinara izdvojiti za sanaciju vodotokova koji su oštećeni u ovoj godini i čišćenje i regulaciju vodotokova drugog reda na teritoriji grada Kragujevca'', rekao je Dragoš Radovanović.

Sekretar sekretarijata za vanredne situacije dodao je i da, u situaciji u kojoj je gradski budžet manji, izdvajanja za upravljanje kriznim i vanrednim situacijama nisu i iznose blizu 35 miliona dinara.Inače u ovoj godini koju karkterišu velike poplave koje nisu zaobišle ni Kragujevac za pomoć ugroženom stanovništvu na području našeg Grada iz budžeta je odvojeno oko 23 miliona dinara a iz budžeta Republike Srbije kroz državni program za obnovu oko 50 miliona dinara.

Govoreći o prioritetima u ovoj oblasti za 2015. godinu komadant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Radomir Nikolić, rekao je da su značajna finansijska sredstva opredeljena za nabavku protivgradnih raketa kako bi sistem protivgradne zaštite funkcionisao na pravi način.

On je članove štaba obavestio i da su osiguravajućim društvima i kućama na području grada Kragujevca upućena pisma sa molbom da nam pomognu u nabavci raketa. Nikolić je istakao da nam za nabavku raketa nedostaje oko 7 miliona dinara i dodao da očekuje da će nam osiguravajuće kuće izaći u susret. Dobro pripremljenom protivgradnom zaštitom i mogućnostima da se deluje u pravom trenutuku šteta na poljoprivredi od grada u 2015. godini biće drastično manja nego u ovoj.

Gradonačelnik Radomir Nikolić najavio je i da će se intenzivno raditi i na nabavci novih sirena kako bi se ozbedilo nesmetano funkcionisanje sistema za uzbunjivanje na teritoriji Kragujevca.

Na predlog gradonačelnika Štab za vanredne situacije sa današnje XIII redovne sednice, u susret predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima, uputio je apel građanima, pre svega roditeljima i školama, da preduzmu neophodne mere kako bi se upotreba pirotehničkih sredstava svela na najmanju moguću meru. Podsećajući na sve opasnosti koje korišćenje petardi i druge pirotehnike nosi sa sobom, dogovoreno je da sve inspekcijske i gradske službe u saradnji sa Policijskom upravom narednih dana pojačano kontrolišu prodaju pirotehničkih sredstava.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu