Otvoren VI Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma - iKragujevac


Vesti

Danas u 12 časova u hali „Šumadija sajma“, svečano je otvoren „Šesti Međunarodni Sajam turizma i seoskog turizma“ i „Drugi prodajni sajam zimnice i domaće radinosti“. Na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma, posetioce i prisutne izlagače, pozdravila je Lukrecija Đeri, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je navela da turističko tržište pokazuje porast interesovanja stranih turista za ruralnim turističkim destinacijama, u jedinstvenom prirodnom okruženju, daleko od gradske gužve. Naglasila je da sve više gostiju želi da uživa u tradicionalnim specijalitetima Srbije, domaćoj hrani i pićima.Snežana Milisavljević, direktor Gradske turističke organizacije „Kragujevac“, poželela je dobrodošlicu izlagačima, kojih je ove godine najviše, oko 120, a u ovo vreme opšte štednje to je zaista zavidan broj. Najavila je bogat edukativni i kulturni program, kojim će i svi posetioci biti zadovoljni. Sajam je svečano otvorio Obrad Turković, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca, koji je prisutne podsetio na dva veoma važna datuma, za razvoj turizma u Kragujevcu. To je 12. januar 2011. godine, kada je Geodetski zavod Srbije konstatovao i objavio da je geografsko središte Srbije u Kragujevcu, između sela Drače i Malih Pčelica, pa to i opravdava dugogodišnji naziv grada „Srce Srbije“, a drugi značajan datum je 27. septembar 2013. godine, kada je Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, postala dobitnik prestižne nagrade „Turistički cvet“ i tako zvanično postala najbolja turistička organizacija u našoj zemlji.

Po njegovim rečima, u Kragujvcu postoji politička volja da Lokalna samouprava podrži sve aktivnosti u oblasti turizma, a tu političku volju potvrdiće već sutra na sednici Skupštine grada, na kojoj će biti usvojena Strategija razvoja turizma za period 2015 - 2020. godine. U zabavnom delu programa kao vokalni solista, nastupila je Tamara Repanović, koja je u pratnji dela narodnog orkestra Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, otpevala nekoliko starih narodnih pesama, a spletom igara predstavili su se „Abrašević“ i Kulturno umetničko društvo „Dukati“ iz Kragujevca. Udruženje“Art-manija“, na modnoj reviji predstavilo je odevne predmete, koji su rezultat njihovih ručnih radova.

Na „Drugom prodajnom sajmu zimnice“ mogu se kupiti sve vrste ajvara, šarenih salata, turšija, ljutenica, pindžura, kao i džemova, sokova i slatkog, pripremljenog od svih vrsta voća, a kuriozitet svakako predstavljaju rakija i slatko od tartufa! Vredne domaćice, za posluženje su pripremile projice, slatke i slane kiflice i pite svih vrsta. Tu su i brendirane rakije i vina iz naših krajeva, kao i ručni radovi, nakit, tkanje, vez i slikana svila. Radno vreme Sajma je u četvrtak i petak od 10 do 18 časova, a u subotu nakon dodele nagrada , ceremonija svečanog zatvaranja Sajma, uz prigodan program, počinje u 14 časova. Ulaz i parking, tokom trajanja Sajma su beslatni. Planirana je i vodička tura “Fićama kroz grad“, a u subotu “Šumadijska čajanka“ - takmičenje u kuvanju rakije.

Na sajmu izlažu nacionalne, regionalne i gradske turističke organizacije, banjska i klimatska lečilišta, turističke agencije, predstavnici seoskog i lovnog turizma.Sajam je otvoren do subote 29. novembra, kada će izlagačima biti uručene nagrade za najuspešniju promociju, najuređeniji izlagački prostor, najbolji promo materijal kao i Specijalna nagrada sajma. Sajam organizuje Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, u saradnji sa „Šumadija sajmom“, a pokrovitelj manifestacije kao „Događaja od izuzetnog značaja“ je Grad Kragujevac. Sva sajamska zbivanja pratiće brojni lokalni i nacionalni mediji, kao i stručni, turistički opredeljeni časopisi, i autori brojnih turističkih radio i TV emisija.

GTO                                                                                       

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu