Kragujevac: 200.000 stanovnika i 40 đubretara - iKragujevac


Vesti

Kragujeva ima oko 200.000 stanovnika, a o čistoći grada brine svega četrdesetak radnika javno-komunalnog preduzeća "Čistoća". Malobrojni radnici ovog preduzeća ne stižu da očiste grad, a Kragujevčani su često primorani da otpad odlažu i van kontejnera.

Kragujevac već neko vreme "krase" kontejneri prenatrpani smećem. Pošto mesta za smeće više i nema, građani ga izbacuju pored samih kontejnera. Kragujevčani su ogorčeni zbog prizora koji ih svakodnevno dočekuje.

Četrdeset radnika JKP "Čistoća" fizički ne mogu da postignu da na vreme isprazne svaki kontejner. Ranko Stanojević, radnik JKP "Čistoća" kaže da im je trenutno najpotrebnije ljudstvo, ali da i kontejnere koji nisu ispravni treba osposobiti.

Zbog ovakve situacije zaposleni moraju da rade prekovremeno. Jedan od radnika ovog JKP-a Milomir Jezdić kaže da ostaju po sat i više od propisanog radnog vremena.

Problem manjka radnika na terenu može da bude rešen tako što će zaposlenima u administraciji, kojih inače ima više nego što bi trebalo, biti ponuđen rad na prikupljanju i odvozu otpada.

"To bi bio jedan od načina rešavanja, međutim, ako se to ne prihvati, sledeći korak je sigurno neka vrsta socijalnog programa gde bi bio određen višak zaposlenih. Ako se to dogodi onda ćemo morati da angažujemo druge ljude da obavljaju te poslove. To su teški poslovi zaista, međutim, to su poslovi na kojima praktično počiva 'Čistoća'", rekao je za B92 direktor tog preduzeća Dejan Raonić.

Gradska kasa je prazna zbog blokade računa, ali čelnici poručuju da ce naći način da obezbede sredstva za neophodne kamione.

"Vrlo kompleksna situacija. Razmišljamo u nekom drugom pravcu, da eventualno uskoče neke firme koje imaju kamione, da nam pozajme ili rentiraju. Čak idemo sa varijantom da to budu firme iz inostranstva", navodi Zoran Jovanović, član Gradskog veća za komunalnu delatnost grada.

Od 13 kamiona koji su u upotrebi, polovina se redovno kvari i zato je grad redovno prljav. Iz lokalne samopurave tvrde da ce situacija biti bolja tek krajem naredne godine kada se očekuje veći priliv sredstava u gradski budžet. 

izvor: b92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu