Od naredne godine bescarinski izvoz modela "500L" ? - iKragujevac


Vesti

Menadžment Fiat automobila Srbija (FAS) očekuje, nakon nedavnih susreta sa premijerom Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima, da će ruski predsednik Vladimir Putin održati obećanje o bescarinskom izvozu određene kvote domaćih vozila na tržište Rusije.

Prema nezvaničnim informacijama, veruje se da će biti odobren povlašćen status za izvoz kontingenta od 10.000 automobila "Fiat 500L“ na rusko tržište.

Srpska i ruska strana, tvrde izvori, rade na realizaciji načelnog dogovora sa Putinom, što znači da pored najavljene kvote, treba da se definiše i prodajna cena modela "500L“ u Rusiji, zatim posredstvom čije prodajno-servisne mreže bi se to vozilo i rezervni delovi za prodavali na ruskom tržištu kao i početak i rok trajanja poslovnog aranžmana.

U FAS-u, kao i u Vladi Srbije, voleli bi da se u ovom slučaju radi o dugoročnom bescarinskom izvozu utvrđene godišnje kvote, ali verovatnija opcija je da će to biti jednokratni posao koji bi mogao da krene početkom ili tokom naredne godine.

Nakon prošlonedeljne pauze, zaposleni u FAS-u od početka ove sedmice ponovo rade u tri smene, a iz fabričkih pogona dnevno izlazi po 600 automobila svih verzija modela "Fiat 500L“.

Takav radni ritam predviđen je do prednovogodišnjih praznika, kada će biti poznat i plan proizvodnje i poslovanja kragujevačke fabrike u narednoj godini. U FAS-u je, od početka godine do sada, prema dostupnim podacima, proizvedeno i prodajno-servisnim kućama u Evropi i Severnoj Americi (SAD i Kanada) isporučeno više od 100.000 vozila. Vrednost izvoza "500L“ za devet ovogodišnjih meseci uveliko je premašila milijardu dolara, pa je FAS i u 2014. ubedljivo prvi na listi najvećih srpskih izvoznika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu