Delegacija Istarske županije u poseti Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić organizovao je danas prijem za delegaciju Istarske županije, koja u organizaciji Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, boravi u trodnevnoj poseti Kragujevcu.

Delegaciju predvodi župan Valter Flego, a u delegaciji se nalaze Valter Drandić predsednik Skupštine Istarske županije, Marija Šarić potpredsednica Skupštine, Boris Sabati direktor Istarske razvojne agencije IDA kao i Bojana Bojanić stručni saradnik te agencije.

Pored gradonačelnika Nikolića, sa gostima iz Hrvatske o mogućnostima saradnje razgovarali su predsednik Skupštine grada Milan Urošević, zamenik predsednika Slavica Kominac, članovi Gradskog veća Minja Obradović i Dalibor Jekić, načelnik Šumadijskog upravnog okruga Dajman Srejić i Jasminka Luković Jagličić direkrtor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije I Pomoravlja.

Cilj posete je povezivanje teritorija Istarske županije i Šumadije i Pomoravlja i uspostavljanje okvira saradnje i institucionalnih partnerstava u svrhu ekonomske i kulturne razmene između gradova i opština, kao i identifikovanje mogućnosti za pristup EU fondovaima preko partnerstava na zajedničkim projektima. Jedna od glavnih tema razgovora bila je mogućnost za saradnju na polju istraživanja, razvoja i inovacija.

Danas započinjemo ozbiljne razgovore sa predstavnicima Istarske županije. Želimo da napravimo ozbiljnu međuregionalnu saradnju, baziranu pre svega na njihovim iskustvima sa pretpristupnim fondovima EU, rekao je tom prilikom gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Oni su kao regija u Hrvatskoj uspeli da privuku najviše novčanih sredstava iz fondova koji se tiču komunalne infrasturkture i industrijskih zona. Verujem da će njihovo iskustvo biti veoma značajno za nas i da ćemo napraviti ozbiljnu saradnju na duži vremenski period.

Razloga za ovu posetu ima više, ali je difinitivno jedan od glavnih ciljeva nastavak razgovora koje smo započeli u Briselu, istakao je župan Valter Flego. Želimo da razmotrimo mogućnosti za unapređenje saradnje, odnosno, da pronađemo takve zajedničke projekte sa kojima možemo da apliciramo, a verujem i realizujemo sredstvima EU. Osim toga, cilj je da se bolje upoznamo, da sagledamo sličnosti, u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja ili nekog drugog segmenta, na čijem ćemo temelju sutra nastaviti saradnju.

Inače, inicijativa za saradnju pokrenuta je tokom partnerstava dve regionalne razvojne agencije na transnacionalnim projektima finansiranim od strane Evropske unije. Tokom boravka u Kragujevcu, delegacija Istarske županije posetiće Univerzitet u Kragujevcu, fabriku FAS i kooperante FAS –a, preduzeće Gomma Line.

izvor/foto: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu