Uskoro reorganizacija gradskog prevoza u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Na današnjem zasedanju Skupštine grada prihvaćene su dopune Odluke o javnom prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju kao i dopune Odluke o komunalnom redu.

Po rečima predlagača ove odluke Zorana Jovanovića, člana Gradskog veća za komunalnu privredu, oba prevoznika koji vrše javni prevoz u gradu Kragujevcu, "Vulović“ i "Lasta“ naplaćuju svoj posao po pređenom kilometru.

Obzirom da dnevno prelaze preko 10.000 kilometara, bruto iznos gradskog i prigradskog prevoza iznosi oko 60 miliona dinara, dakle nešto manje od 700 miliona dinara na godišnjem nivou.

"Prihodi koji se ubiraju od gradskog prevoza su pre svega prodate karte u autobusima i ostali vidovi prodaje koji se odnose na prodaju prevozničkih karata u firmama i drugim licima, i razlika između cene koštanja prevoza i onoga što se ubira kao prihod se vodila kao subvencija, i ti iznosi se kreću od 200 do 250 miliona dinara. Obzirom na to da zakonodavac zabranjuje povećanje subvencija, mi planiramo da u stavci ostalog finansiranja ubacimo i druge prihode iz budžeta, tako da će sve one pozicije koje se odnose na grupe koje su imale povlastice u vožnji, biti plaćene sa pozicije grada Kragujevca" rekao je Jovanović.

On jenajavio i reorganizaciju gradskog prevoza i uvođenje minibuseva čiji su troškovi prevoza jeftiniji, kao i oštriju kontrolu i sakcionisanje linijskog taksi prevoza u gradu koji posluje nelegalno.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu