Radio-televizija Kragujevac se gasi zbog velikih dugova? - iKragujevac


Vesti

Račun Radio-televizije Kragujevac neprekidno je u blokadi od 2. jula ove godine (više od 130 dana), na iznos od oko 24 miliona dinara zbog neisplaćenog poreza. Dodatno, za prethodne tri godine, o čemu svedoče podaci na sajtu Narodne banke Srbije, platni promet RTK bio je blokiran gotovo čitavu godinu (zaključno sa 13.11.2014, ukupno 325 dana). 

Da li zbog toga, ili ima i drugih razloga, na konkurs Agencije za privatizaciju o preuzimanju RTK, nije se javio niko. Šansi da se to promeni teoretski, za sada, još ima, ali su relativno male, posebno ako se u obzir uzme da u njoj radi oko 100 zaposlenih, a da su dugovanja gotovo prevazišla njenu vrednost. Takve prilike ovu lokalnu televiziju, čiji je osnivač Grad, lako bi mogle da odvedu direktno u likvidaciju.

Sudski izvršitelji posetili su JP RTK krajem prošle nedelje, ali zbog odsustva direktorke, otišli su neobavljenog posla.

„Nisu mogli da nam kažu zbog čega tačno su došli, ali nezavnično je reč o privatnoj tužbi. Pri tom, kako saznajemo, popis imovine samo je odložen za sedam dana" kaže Goran Antonijević, predsednik sindikata „Nezavisnost".

Antonijević je još podsetio da se svaki izlazak na teren izvršitelja tarifira sa 10.000 dinara, na teret dužnika, bez obzira da li je posao obavljen ili ne.

Privatna tužba koja je u ovom slučaju najverovatnije dovela izvršitelje u RTK, međutim, nije jedina. Brojni zaposleni utužili su svoje preduzeće po raznim osnovama, a među njima dominiraju tužbe za neisplaćen prevoz. Po toj osnovi, RTK pojedinim zaposlenima kasni sa uplatom i do tri godine.

O razlozima ovako lošeg stanja pokušali smo da razgovaramo sa dugogodišnjom direktorkom ove gradske medijske kuće, a trenutno vršiteljkom dužnosti direktorke, Jovankom Marović. Ona se, međutim, nije javljana na telefonske pozive niti je odgovorila na pitanja koja smo joj poslali mejlom.

U jedinom kontaktu s medijima, telefonskoj izjavi za državnu Novinsku agenciju Tanjug, Jovanka Marović, pozivajući se na činjenicu da je van grada, u šturom komentaru rekla je da su dugovanja zapravo oko šest miliona, a da su oko 17 miliona kamate. Blokada računa, prema njenim rečima, nije posledica lošeg poslovanja, već ima politički pozadinu jer, kako je navela „ima naconalnih televizija koje duguju mnogo više, pa im računi nisu blokirani".

U sindikatu, međutim, tvrde da nema ni govora o bilo kakvoj političkoj pozadini, jer je račun blokirala Narodna banka zbog neplaćenog poreza, a izvršitelje je angažovao neko ko je legitimno dobio presudu.

Sličnog je mišljenja i novopostavljeni gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić. „RTK za porez duguje 24 miliona, a svi moraju da plaćaju porez. Tu nema nikakve političke pozadine", rekao je Nikolić na svojoj prvoj gradonačelničkoj konferenciji za medije, odgovarajući na novinarska pitanja.

On je još dodao da Grad više nema šta da dâ ovom preduzeću, jer već „davao i davao", te da je njegovo mišljenje da će teško iko moći da namiri toliki dug. Kako je rekao, ne bi voleo da se RTK ugasi, ali jeste da su velike šanse da se dogodi tako nešto.

Radio-televizija Kragujevac iz budžeta grada Kragujevca, na ime subvencija, u 2014. godini finasirana je sa 43 miliona dinara, a, kako kažu u sindikatu ovog preduzeća, svoje puno sledovanje dobila je zaključno sa 1. septembrom.

Ukoliko se niko ne javi ni na jedan od preostala dva poziva Agencije za privatizaciju, prema aktuelnom zakonu, ostaje mogućnost da zaposleni besplatno preuzmu akcije ove medijske kuće. Međutim, za tako nešto šanse su zaista male, jer i na sam pomen o toj ideju, većina, za sada, samo odmahuje glavom. 

Sve to ukupno znači da bi Radio-televizija Kragujevac, ukoliko se ne dogodi čudo, do juna sledeće godine mogla potpuno da nestane, jer po Zakonu o stečaju, medijskim kućama sledi direktna likvidacija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu