Kragujevac: Sopstveni biznis započinje 39 osoba - iKragujevac


Vesti

U ovoj godini sopstveni biznis započeće 39 osoba, od toga 12 osoba sa invaliditetom i 27 ostalih nezaposlenih lica, rečeno je danas u kragujevačkoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ).

Za program samozapošljavanja i ove godine, vladalo je veliko interesovanje za dodelu subvencija za započinjanje sopstvenog posla.

Prijavilo se ukupno 119 nezaposlenih lica za započinjanje sopstvenog biznisa, a ugovore je NSZ potpisala sa ukupno 39, jer su sredstva za taj program limitirana i iznose oko 4,5 miliona dinara.

Osobe sa invaliditetom, njih 12, su ove godine dobile subvencije (200.000 dinara), za započinjanje biznisa u domaćoj radinosti, kao i u pružanju usluga krojenja, šivenja, pripremanja brze hrane, a u jednom slučaju i za taksi prevoz.

Ostalih 27 nezaposlenih lica dobila su po 160.000 dinara, od kojih su dva romske nacionalnosti, pa će tako jedan imati trgovinsku radnju a drugi će biti samostalni autoprevoznik.

Među njima su i 5 osoba sa sedmim stepenom stručne spreme i oni će dobiti subvencije za otvaranje stomatološke ordinacije, kancelarija za pružanje pravne pomoći, za vođenje knjiga, konsalting usluge, kao i za proizvodnju konfekcije.

Novčana sredstva koja se dodeljuju za samozapošljavanje su jednokratna i namenjena su za nabavku opreme, repromaterijala ili adaptaciju prostora, a preduzetnici su u obavezi da u prvoj godini izmiruju obaveze za penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu