Kragujevac: U Aleji mira 70 jorgovana za 70 godišnjicu oslobođenja - iKragujevac


Vesti

Povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Srbije od fašizma, u šumaričkoj Aleji mira, danas je zasađeno 70 sadnica jorgovana.

Ruski pokret “Jorgovan pobede - jorgovan sećanja“ je pokrenuo akciju u saradnji sa srpskim pokretom “Srbija - zemlja jorgovana“, na čijem čelu je srpski patrijarh Irinej.

Jorgovane su zasadili učenici Politehničke škole, a prisutni su bili članovi delegacija gradova Moskve, Smolenska i Rževa. Politehnička škola ima Centar za ekološko obrazovanje učenika, zbog čega su se i priključili ovoj akciji.

Pored Kragujevca, bašte jorgovana zasađene su u Beogradu i Novom Sadu.

Nadežda Mihajlovna Pronina, koordinator akcije “Jorgovan pobede - jorgovan sećanja“, kaže da je delegacija iz Rusije pre dve godine posadila 7 jorgovana u Kragujevcu kao simbol stradanja njegovih građana u Drugom svetskom ratu i tada su odlučili da u znak poštovanja prema kragujevačkim žrtvama u ovom parku zasade 7000 jorgovana sukcesivno.

U ime ruske delegacije ona se zahvalila domaćinima na srdačnom prijemu i izrazila zadovoljstvo što se i grad Kragujevac na ovaj način pridružio obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja od fašizma.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu