Kragujevac: Predsednik Nikolić položio vence u Spomen parku Šumarice - iKragujevac


Vesti

U spomen parku "Kragujevački oktobar" danas je kod spomenika đacima i profesorima streljanim u Drugom svetskom ratu održan moleban i Veliki školski čas.

"Koliko god godina da prođe, svaki put kad je Veliki školski čas, kao da se tog časa dešava i danas se videlo da je bilo puno inspiracije u izvođačima i raduje me što puno dece dolazi da sazna tu našu istoriju, tešku prošlost, ali šta je bilo bilo je, idemo dalje", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas u Šumaricama.

Kraj spomenika "Peto tri", pored predsednika Nikolića, vence su položili i predstavnici Skupštine Srbije, Vlade Srbije, ambasadori Nemačke, Rusije, Belorusije, Slovačke i Palestine, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica, delegacije 14 gradova pobratima Kragujevca, kao i učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije.

Manifestacijom Veliki školski čas, Kragujevac i Srbija i ove godine šalju poruku svetu da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin kao ovaj iz Drugog svetskog rata. Tada su nemačke okupacione snage u Kragujevcu i okolini straljale hiljade nedužnih civila, među kojima su bili i đaci i profesori Gimnazije.

Manifestaciji su prisustvovali brojni građani, među kojima i potomci streljanih, a  kragujevački i beogradski glumci su izveli muzičko-scenski program napravljen od delova iz više od 30 poema i drama koje su napisali domaći i strani autori u znak sećanja na streljane u Kragujevcu.

Od 2011. godine, 21. oktobar je i državni praznik, a za Kragujevac predstavlja i poseban datum koji se obeležava brojnim manifestacijama tokom oktobra.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu