HEROJ: Porodio Kragujevčanku ispred porodilišta! - iKragujevac


Vesti

Mladi tehničar jedinice intenzivnog lečenja Centra za anesteziju i reanimaciju kragujevačkog Kliničkog centra Nikola Cvetković porodio je Zlaticu Savić u krugu te zdravstvene ustanove, nadomak zgrade u kojoj je kragujevačko porodilište i tako pomogao jednom dečaku da dođe na svet. 

Cvetković je pre četiri dana, oko osam sati ujutru, dok je bio na poslu, kroz prozor ugledao kako muškarac teško nosi ženu prema zgradi hiruroškog bloka, a potom je spušta na beton.Odmah je, kako je izjavio, pripremio kolica za pacijentkinju i krenuo užurbano ka ulazu u bolnicu, gde je zajedno sa kolegama iz Službe za transfuziju i nekolicinom prolaznika, pokušao da porodilju podigne i smesti je u kolica.

Govorili su joj da izdrži, da brzo stižu u porodilište jer su ispred bolnice, ali se Zlatica previjala od bolova i govorila da je beba krenula, i da joj je to treći porođaj.Nikola tada, kako kaže, shvata da nema vremena za transport i da moraju odmah da joj pomognu.

Ugledavši glavicu bebe, okrenuo se i mahnuo rukom koleginicama iz Jedinice intenzivnog lečenja, koje su posmatrale kroz prozor, i pozvao ih da odmah dođu. Potom se okrenuo ka Zlatici i rekao joj "Gospođo, krenuo je porođaj, nemamo šta da čekamo, napnite se, beba je tu".

Kako Nikola objašnjava, bio je dovoljan jedan napon i beba je bila u njegovom rukama. Tada je ugledao da je pupčanik obavijen bebi oko vrata i, kako je rekao, potom je pažljivo proverio da li beba može da diše."Beba nije plakala i kao da nije disala. Okrenuo sam dečaka naglavačke, malo ga "lupnuo", i on se zakašljao, prvi put udahnuo i počeo da plače. U tom trenutku bilo mi je mnogo lakše", priseća se Nikola.

U tom su, dodaje, sišle i koleginice, koje su ponele gazu i umotale bebu, a stigli su ubrzo i ginekolog i babica, presekli pupčanik i majku i bebu odvezli u porodilište. Prisećajući se tog subotnjeg jutra, Nikola kaže da bezbroj puta "vraća taj film" i razmišlja kako je mogla beba da mu ispadne, ili štošta da se iskomplikuje, ali naglašava da je veoma srećan što je sve prošlo na najbolji mogući način.

Reagovao je, kako objašnjava, prisebno, odgovorno i bez zadrške u želji da pomogne pacijentkinji kojoj je pomoć bila neophodna.Zlatica ima dve ćerke i to joj je treće dete. Ona i dečak, koji je na rođenju bio težak 3.150 grama, dobro su i danas su izašli iz bolnice.

Zlatica je rekla da nije očekivala tako brz porođaj i dodaje da je od prvih bolova do rođenja deteta ispred ulaza u Klinički centar prošlo svega dvadesetak minuta. Zlatice se zahvalila mladom tehničaru i ostalima koji su joj pomogli da se porodi na neobičnom mestu."Jake bolove osetila sam u automobilu dok sam se vozila od porodičnog doma u Bresnici do porodilišta. Krećući se polako od parkinga ka zgradi hirurškog bloka, gde je na drugom spratu smešteno porodilište, shvatila sam da je porođaj počeo i da ne mogu da se krećem. Suprug je pokušao da me nosi, ali nije uspeo, pa me je spustio na beton. Na glas sam pozvala u pomoć", priseća se Zlatica i dodaje da je potom videla da je prišlo nekoliko prolaznika, kao i da užurbano prilazi Nikola, gurajući istovremeno kolica za pacijente.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu