Nadležni da ispitaju poslovanje "Zastava kovačnice" - iKragujevac


Vesti

Samostalni sindikat privatizovane fabrike „Zastava kovačnica“ zatražio je juče od nadležnih državnih institucija da ispitaju poslovanje tog preduzeća od početka privatizacije.

Fabriku „Zastava Kovačnica“, najveću na Balkanu u proizvodnji otkovaka od čelika, sa tradicijom dužom od 150 godina, 2005. godine je kupila bugarska firm „Inter trust“ za oko 1,6 miliona evra, čiji je vlasnik Valentin Zakariev.

„Bugarska firma “Ferotrans 2003“ pokrenula je stečajni postupak protiv “Zastava Kovačnice“ zbog duga od oko 2,6 miliona evra“, navedeno je u saopštenju Samostalnog sindikata, koji tvrdi, da obje firme imaju istog vlasnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata Ljubiša Cvijović je izjavio da je vlasnik bugaske firme Ferotrans 2003″ Valentin Manev Zakariev, inače sin vlasnika firme „Intertrust“ koja je kupila „Zastava Kovačnicu“ Valentina Zakarieva.

„To praktično znači da sin protiv oca pokreće stečajni postupak“, rekao je Cvijović.

U saopštenju je navedeno i „da je sindikat vidio da profit “Zastava Kovačnice“ odlazi u Bugarsku, a da dugovi ostaju “Zastava Kovačnici“, ali da to, kako navode, „nisu videli Agencija za privatizaciju i drugi nadležni organi, od ministarstva zaduženog za privredu, do organa zaduženih za kontrolu kriminalnih aktivnosti“.

„Naša saopštenja i naše štrajkove niko nije htio da vidi. Sada kada 300 radnika treba da ostane bez posla, pozivamo državne institucije da ne dozvole projektovani scenario i da ispitaju poslovanje“, navedeno je u saopštenju.

Sindikat je najavio i da će protestovati u Privrednom sudu u Kragujevcu, u utorak 30. septembra, na dan  za kada je zakazano prvo ročište u postupku pokretanja stečajnog postupka nad fabrikom „Zastava Kovačnica“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu