Sitak: Pink Taksi ne koristi taksimetar - iKragujevac


Vesti

Saopštenje o zahtevu udruženja Sitak, sekretaru za inspekcijske poslove, po osnovu upotrebe uređaja za naplaćivanje taksi usluga koji nisu odobreni od strane ovlašćene institucije tj. Zavoda za mere u vozilima taksi organizacije „Pink Taksi“ i zahteva da se vozilima zabrani rad i izvrši detaljna kontrola po navedenom osnovu i po osnovu svih parametara legalnosti. Udruženje Sitak se obratilo nadležnoj instituciji zahtevom sledeće sadržine:

„Zahtevamo da po hitnom postupku sprovedete inspekcijski nadzor u taksi organizaciji „Pink Taksi“ po osnovu taksimetara koji se u istoj organizaciji koriste tj. ne koriste. U vozilima prethodno navedene taksi organizacije se za naplaćivanje usluge prevoza, korisnicima taksi usluga, upotrebljavaju uređaji koji nisu odobreni od ovlašćenog državnog Zavoda za mere. U vozilima ove organizacije fizički postoje validni taksimetri ali se isti ne koriste. Prethodno možete utvrditi ulaskom u program validnog taksimetra i parametri će biti na nuli ili malo iznad nulte vrednosti. Uporedite parametre u taksimetru sa taksimetrom bilo koje druge taksi organizacije na teritoriji grada Kragujevca i dobićete podatak koliko nisu korišćeni taksimetri u taksi organizaciji „Pink Taksi“. 

Upotreba validnih taksimetara je zabranjena od strane ovlašćenih lica pomenute organizacije. Ova organizacija u svom sastavu ima oko 250 vozila i vlasnicima vozila je zabranjeno da koriste validne taksimetre. U pomenutim vozilima se umesto taksimetara koriste telekomunikacioni uređaji koji nisu egzaktni kao validni taksimetri. 

Pozitivnim pravnim propisima je definisano da se za izračunavanje nadoknade koju plaćaju korisnici taksi usluga, koriste taksimetri koji su odobreni od strane nadležne državne institucije tj. Zavoda za mere. Uređaji koji se koriste u vozilima navedene taksi organizacije, na upotrebi su već par godina i tu je bilo i sad ima mnogo prostora za manipulaciju sa cenom taksi prevoza. Korisnici usluga ove taksi organizacije su izmanipulisani i finansijski oštećeni.

Koja je svrha službenika Sekretarijata za inspekcijske poslove? Da li navedeni službenici treba da zaštite korisnike taksi usluga od prevara? Ko je odgovoran zato što 250 taksi vozila na teritoriji grada Kragujevca funkcioniše već par godina bez validnih taksimetara? Da li službenici Sekretarijata za inspekcijske poslove treba svoje kontrole da sprovode u tržnim centrima i u restoranima ili na terenu? Da li naši sugrađani znaju da jedan službenik Sekretarijata za inspekcijske poslove košta naše poreske obveznike bruto u iznosu oko 80000 RSD?

Zahtevamo, po hitnom postupku, zabranu rada vozilima navedene taksi organizacije i kompleksnu kontrolu ne samo po osnovu upotrebe taksimetara nego i ostalih parametara legalnosti u skladu sa pozitivnim pravnim propisima koji definišu ovaj vid javnog prevoza.

Tražimo da nam u zakonskom roku dostavite izveštaj o traženom inspekcijskom nadzoru.

Unapred zahvalno članstvo i simpatizeri udruženja SITAK.“

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu