SKANDAL: Kako Grad Kragujevac realizuje "Zeleni grad''?! - iKragujevac


Vesti

Aktuelna gradska vlast na čelu sa Veroljubom Stevanovićem potpisala je sa poslovnim partnerom Atena Consulting SRL, protokol o saradnji čija realizacija bi mogla da bude teška i 30 miliona evra!

Welcome to the Wild, Wild WEST !!! Tako je u stvari trebalo da započnemo ovaj tekst, jer je suština upravo takva. Potpuno bezvlašće i (ne)transparentnost je postala glavna odrednica "domaćinskog" poslovanja gradske uprave u Kragujevcu. 

Pozdravljajući vlasnika kompanije “Atena Consulting SRL“ gradonačelnik Veroljub Stevanović zahvalio se na razumevanju i podršci koju je ova italijanska kompanija dala lokalnoj samoupravi na početku realizacije veoma važnog pitanja kao što je upravljanje otpadom. On je podsetio da je Kragujevac prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo pitanje partnerstva javnog i privatnog sektora, što je slučaj i u realizaciji ovog projekta, i dodao da će primer našeg grada biti putokaz za druge lokalne samouprave u našoj zemlji.

Zvuči odlično,ali da li je baš tako ...

iKragujevac je ozbiljno istraživao poslovanje kompanije  “Atena Consulting SRL“ i došao je do neverovatnih podataka, a koji govore o reprezentativnosti kompanije. 

Kompanija je registrovana na adresi Via Marittima, 58, Frosinone Italija,grad od 48,285 ljudi po popisu iz 2007. godine. Njihova kompanija se nalazi u stanu stambene zgrade (pogledajte fotografiju iznad)!  

Da bi neko stekao bilo kakav utisak o kompaniji,nije dovoljno da znamo gde je kompanija "smeštena" jer bi neko mogao da stekne pogrešan utisak a i tekst bi onda bio pisan tendeciozno. Google je počeo u garaži pa je danas multinacionalna kompanija sa ogromnim kapitalom i rekordnim profitima,je l' tako? Posebno ako znamo da je ovo posao godine ili decenije za Kragujevac, bar tako kaže većnik Grada Kragujevca: "Prema našim sagledavanjima nivo nekih investicija posle realizacije ovog projekta je od 21 do 30 miliona evra", rekao je Vasiljević.

Nismo hteli tu da stanemo pa smo poslali zahtev Italijanskom Biznis Registru,a radi više podataka o firmi koja će učestvovati u tako važnom projektu za grad Kragujevac. 

Kompanija Atena Consulting S.R.L. je registrovana za organizovanje konferencija i događaja?! 

Više podataka o kompaniji nismo mogli da nađemo osim njihovog matičnog sajta www.atenaconsultingsrl.it.

Nakon dužeg istraživanja došli smo do podataka o poslovanju kompanije a koja je registrovana 10. maja 2005. godine:

Kompanija Atena Consulting S.R.L. je osnovana sa 10.000 evra osnivačkog kapitala. Sa 7.000 evra participira Roberto Mastracci (gore navedeni potpisnik protokola) i sa 3.000 evra Paolini Danile. Kompanija ima jednog zaposlenog i jednog administrativnog radnika.

  • Totalni profit zaključno sa 31.12.2012. godinom je 6183. evra.
  • Kreditne obaveze su 446.044 evra
  • 338.226 evra su ukupna dugovanja za 2012. godinu
  • A ukupna aktiva 459.592 evra

Navedeni podaci se nalaze u Bilancio al 31/12/2012. godine a koje je kompanija Atena Consulting S.R.L. bila dužna da obaveštava svoju biznis komoru. Razlog za mali profit,a navedeno na zvanicnom memorandumu koji je kompanija poslala komori je svetska kriza.

  1. Postavlja se pitanje našoj gradskoj upravi,ko je birao kompaniju i po čemu je baš ta kompanija zaslužila pravo da realizuje multimilionski zajednički projekat "Zeleni grad"?
  2. Da li je moguće da ovakav portfolio firme Atena Consulting S.R.L. (jedan zaposlen,jedan administrativan radnik,6183 evra profit) bude dovoljan za gradsku upravu da preuređuje Kragujevac,odnosno realizuju veoma važno pitanje, kao što je upravljanje otpadom u Kragujevcu?!
  3. Da li je već dat novac za "nepostojeće" usluge firmi Atena Consulting S.R.L i koji je to iznos?

{jathumbnail off}

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu