KG: Grobari pre roka dolaze po svoje - iKragujevac


Vesti

Teška finansijska situacija u JKP “Gradska groblja“ naterala je rukovodstvo ovog preduzeća da tri meseca pre roka krene u naplatu svojih potraživanja.

Na adrese mnogih kragujevačkih domaćinstava u proteklih mesec dana stigla su Obaveštenja JKP “Gradska groblja“ u kojima se traži da izmire svoje obaveze na ime zakupa, čišćenja i održavanja grobnog mesta.


Loša finansijska situacija u ovom preduzeću “naterala“ je finansijsko komercijalni sektor ovog gradskog preduzeća da na adrese Kragujevčana pošalje Obaveštenja o visini svojih potraživanja za 2014-u godinu gde im se ostavlja rok od 15 dana da izmire svoje obaveze. Iako u tipskim ugovorima koji su zakupci grobnih mesta zaključili sa zakupodavcem –JKP Gradska groblja jasno stoji napisano u Članu 5. stav 1 i 2 :

“Zakupac – korisnik grobnog mesta se obavezuje da, svake godine plaća godišnju naknadu za održavanje groblja i objekata na groblju, prema važećem cenovniku.

Zakupac – korisnik se obavezuje da će godišnju naknadu iz stava 1 ovog člana plaćati za svaku godinu korišćenja, najkasnije do isteka kalendarske godine.“

 

Ove odredbe ugovora o zakupu nisu sprečile “Gradska groblja“ da zakupcima, preko svoje kurirske službe, pošalju otvorena, nekovertirana, Obaveštenja o dugu. I pored činjenice da se na Obaveštenjima nalaze pozicije gde treba da se potpiše primlac Obaveštenja i upiše njegov matični broj, stručne službe ovog preduzeća ovakva Obaveštenja dostavljaju putem poštanskih sandučića. 

Na nestručnost lokalne administracije i javnih gradskih preduzeća smo navikli. Nestručnim partijskim kadrovima koji u ovom i drugim preduzećima i ustanovama obavljaju iste ili slične poslove ni desetogodišnja plaćena praksa u vidu radnog odnosa na određeno ili neodređeno radno vreme nije pomogla da nauče, čini se, neke najosnovnije stvari.

Kragujevčani u pogledu ovakvih obaveštenja mogu biti spokojni jer ugovor o zakupu koji su zaključili sa JKP Gradska groblja ima veću pravnu snagu od takvih Obaveštenja u kojima se pozivaju da svoje obaveze izvrše u roku od 15 dana od dana prijema pod pretnjom prestanka prava korišćenja grobnog mesta. Dugovanja koja imaju za 2014. godinu mogu izmiriti do 31.decembra tekuće godine i u tom smislu nisu obavezni da postupaju po Obaveštenju koje dobijaju od JKP "Gradska groblja“ i svoje obaveze izmiruju tri meseca pre roka.

{jathumbnail off} 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu