Vrtići u Kragujevcu ubedljivo najskuplji - iKragujevac


Vesti

Predškolske ustanove su vezane za lokalnu samoupravu, koja određuje ekonomsku cenu i olakšice roditeljima. Dok roditelji u Jagodini i Novom Sadu izdvajaju za vrtić nepunih 4.000 dinara, Kragujevčani plaćaju paprenih 11.000 dinara.

Roditelji u Beogradu i Kruševcu izdvajaju više nego duplo, a Kragujevčani skoro i tri puta više novca za vrtić u odnosu na mame i tate u Jagodini, Novom Sadu, Vranju i Nišu. Cena vrtića zavisi od subvencija Gradske uprave, ali i ekonomske cene koju odredi svaka lokalna samouprava.

"Postoji mnogo problema jer u predškolskom vaspitanju ništa nije ujednačeno. Delatnost pripada Ministarstvu prosvete, a ostalo je pri lokalnoj samoupravi. Važno je da deca idu u vrtić, da se socijalizuju, ali bi država trebalo da se angažuje da to ujednači. Vrtići u manjim sredinama jeftiniji su od onih u većim gradovima, jer je ekonomska cena različita, a ona se formira u zavisnosti od cene hrane i ostalih potrepština u gradu." kaže Ljiljana Kiković, predsednica samostalnog sindikata Predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Lokalne samouprave na različite načine subvencionišu boravak dece u vrtićima. Pojedini vrtići određuju istu cenu za sve, oslobađajući samo određene kategorije, kao što su deca sa posebnim potrebama, primaoci materijalne pomoći, dečjeg dodatka. Dok drugi olakšavaju roditeljima sa nižim primanjima u odnosu na one sa prosečnom platom, pa se tako u Beogradu cena koju plaćaju roditelji, spram njihovih primanja kreće od 2.973 do 9.706 dinara. Plaćanja su oslobođeni uglavnom treće i svako naredno dete, dupli blizanci, deca ratnih vojnih invalida, deca bez roditeljskog staranja, deca sa smetnjama u razvoju.

Cene vrtića u gradovima:

Jagodina 3.860
Novi Sad 3.876
Vranje 3.900
Niš 4.503
Čačak 4.796
Užice 5.000
Smederevo 5.544
Šabac 5.668
Beograd 9.706
Kruševac 10.800
Kragujevac 11.000

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu