Kragujevac: Padaju ostavke na sve strane - ko vrši pritisak? - iKragujevac


Vesti

Dobar deo XXI redovne sednice Skupštine grada Kragujevca bio je posvećen kadrovskim rešenjima u organima uprave grada, javnim preduzećima i gradskim ustanovama i institucijama, obzirom da je iz raznih razloga došlo do pomeranja rukovodećih ljudi.

Kao što je već poznato, Gradsko veće doživelo je rekonstrukciju tako što su kadrove Demokratske stranke Srbije u ovom telu zamenili ljudi iz Demokratske stranke, novog koalicionog partnera vladajuće Zajedno za Šumadiju. Tako su Predraga Džajevića, Jasminu Nedović i Radeta Petrovića, koji su podneli ostavke, nasledili: Dušan Obradović, zadužen za resor lokalne samouprave, regionalnog razvoja i saradnje s Vladom Srbije, Vladan Jovanović - za oblast socijalne politike i društvenu brigu od deci, i Jasmina Predojević Simović za oblast zaštite životne sredine i saradnju sa udruženjima.

Usled izbora za javnog beležnika, Milica Vuletić se na lični zahtev, podnošenjem ostavke, povukla sa mesta zamenika Zaštitnika građana, na koje je došao Ivan Kovačević.

Međutim, daleko interesantnije su ostavke koje su pljuštale u javnim, javno-komunalnim preduzećima, institucijama i ustanovama. Nepunih godinu dana po izboru, kada je bio jedan od najubedljivijih kandidata na raspisanom konkursu, Ivan Ristić je podneo ostavku na mesto direktora Javnog stambenog preduzeća Kragujevac. Ostavku, zvanično, nije obrazložio, ali nezvanično saznajemo da više nije mogao da se nosi sa javašlukom u toj firmi, „miniranjima“ i podmetanjima, kojima nije mogao da se suprotstavi zbog „vezanih ruku“.

Pre njega, ostavku je podneo i direktor JKP Gradska groblja Milun Petković, takođe izabran na konkursu u septembru prošle godine, a na njegovo mesto postavljen je Jovan Rvović. Dobro obavešteni izvori tvrde da je od Petkovića ostavku tražio lično gradonačelnik Veroljub Stevanović. Zašto - nije poznato!

Iznenadile su ostavke Zorana Đorića, tvorca i direktora Pozorišta za decu, i Zlatka Milojevića, direktora Spomen parka „Kragujevački oktobar“, na čija su mesta ekspresno imenovani Jelena Stojanović Partnogić, odnosno Slavoljub Jovanović. Po kuloarskim pričama, Đorić i Milojević su bili prisiljeni da podnesu ostavke, koje, poput Ivana Ristića, nisu ni obrazložili. Doduše, Milojević je u dopisu Skupštini grada naveo da ostavku podosi „iz opštih razloga“?!

Mistiku njihovog povlačenja pojačala je Slavica Kominac, na konferenciji za novinare Odborničke grupe Socijalističke partije Srbije, na kojoj je iznela tvrdnju da su Đorića i Milojevića posetile nekakve „crne trojke“ tražeći od njih da se odreknu funkcija.

Dobri poznavaoci unutrašnjih dešavanja u lokalnoj samoupravi i stranačkim krugovima tvrde da u svemu ovome ima partijske trgovine, odnosno, da se imenovanjem novih rukovodilaca podmiruju apetiti sve glomaznije vladajuće koalicije. Zarad toga, vršen je pritisak na pojedine direktore koji su izabrani konkursom, da se povuku pre isteka mandata, praveći tako mesto kadrovima partija koje su pružile podršku Veroljubu Stevanoviću u trenutku dok mu se vladajuća većina klimala.

Rezultat toga je, kako tvrde u SPS-u, i imenovanje dr Aleksandre Nikolić na mesto zamenika direktora Apoteke Kragujevac. Nju je za tu funkciju predložila Jedinstvena Srbija, koja je u decembu 2013. napustila koaliciju sa SPS-om i nastavila da drži stranu Veroljubu Stevanoviću.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu