U kragujevačkom prihvatilištu za decu tanjiri prazni zbog nemara Gradske uprave! - iKragujevac


Vesti

Zašto je prihvatilište za decu, čiji je osnivač uprava grada na Lepenici, ostalo bez namirnica. U pomoć priskočili donatori, a lokalna vlast najavljuje nabavku male vrednosti.

Deca koja su smeštena u Prihvatilište socijalne ustanove „Kneginja Ljubica“, čiji je osnivač Gradska uprava, već danima obroke dobijaju samo zahvaljujući ljudima dobre volje, odnosno donatorima. Mališanima žrtvama nasilja, koje su napustili roditelji ili su izloženi drugim socijalnim rizicima zapretila je glad - po svemu sudeći, zbog nemara pojedinih službi u organima lokalne samouprave.

Pre nekoliko dana, pojedini službenici iz ove ustanove oglasili su se preko društvenih mreža apelom za pomoć za nabavku hrane ili namirnica za decu. U prihvatilištu je oko tridesetoro dece iz raznih gradova Srbije, jer je predviđeno da bude regionalna socijalna ustanova, a osnivač je Grad Kragujevac.

Jer, nije pravovremeno obavljena procedura potrebna za raspisivanje tendera, odnosno postupka javnih nabavki, za koji je potrebno oko mesec dana. Istovremeno, zalihe namirnica u Prihvatilištu, pre nekoliko dana, svele su se na - nulu.

- Procedura je da mi potrebe za funkcionisanje Prihvatilišta dostavimo nadležnim gradskim službama, a ostalo je posao nekih drugih ljudi. Sada saznajemo da nije na vreme stigla saglasnost za raspisivanje tendera, niti je formiran budžet za te potrebe, pa je došlo do problema - kaže Ljiljana Stanković, direktorka Centra za razvoj usluga socijalne zaštite „Kneginja Ljubica“, najavljujući da će, najverovatnije početkom naredne sedmice, biti raspisana javna nabavka male vrednosti.

Do tada, dragocena je bila hitra reakcija običnih ljudi. Nekoliko firmi iz grada na Lepenici, a najviše pojedinci, odmah su ponudili pomoć za decu iz Prihvatilišta. Neki su donosili namirnice, drugi kompletne obroke, a jedna gospođa jednostavno je sama uplatila 100.000 dinara.

Inače, u ovom prihvatilištu najčešće boravi između 20 i 30 mališana. Neki tu ostaju duže, pohađaju čak i školu, pa im je Prihvatilište ne samo privremeni dom, već i jedina sigurna oaza. A, novac za te potrebe - podsetimo nadležne - kroz poreze i doprinose - izdvajaju svi građani.

izvor: Večernje Novosti

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu