Radnici Niskogradnje nastavljaju protest - iKragujevac


Vesti

Neraspoređeni radnici JKP „Niskogradnja“, koji od početka minule sedmice protestuju ispred zgrade ovdašnje gradske uprave, zahtevajući isplatu 18 zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža, te rešavanje radnog statusa, odustali su juče od najavljene radikalizacije pobune zbog političke situacije u gradu uzrokovane inicijativom Srpske napredne stranke za promenu lokalne vlasti. 

- Nastavićemo miran protest do daljeg, s time što smo od radikalizacije protesta odustali samo privremeno, i što ne odustajemo ni od jednog našeg zahteva. I dalje, naime, insistiramo da nam se isplate sve zaostale zarade, nakon čega možemo da razgovaramo o predlogu gradonačelnika Veroljuba Stevanovića za naše raspoređivanje po drugim lokalnim javnim preduzećima, i to pod uslovom da ponuđeni poslovi budu u skladu sa našom školskom spremom, rekao je juče našem listu Bojan Nedeljković, predstavnik preostalih radnika „Niskogradnje“.

On je juče od nadležnih u gradskoj upravi zatražio da prokomentarišu najnovije (ne)zvanične informacije, prema kojima su izmirena potraživanja najvećim dobavljačima „Niskogradnje“, isplaćena većina zaostalih zarada nekadašnjim rukovodiocima te firme, kao i otpremnine onim radnicima koji su iz preduzeća otišli kao tehnološki višak. „Ukoliko je to tačno, onda su samo neraspoređeni radnici „Niskogradnje“ ostali nenamireni, odnosno ostavljeni na ulici bez ikakvih sredstava za život“, ističe Nedeljković.

Podsetimo da je pod teretom gubitaka i dugova, „Niskogradnja“ faktički predstala da postoji još krajem 2012, kada je njenu delatnost, mehanizaciju i većinu radnika preuzela JKP „Čistoća“. Manji deo zaposlenih prešao je u „Parking servis“, „Zelenilo“ i još neke lokalne firme, dok je neraspoređeno ostalo 15 radnika „Niskogradnje“, koji od januara 2013. nisu primili nijednu platu, iako firma u kojoj su i dalje faktički zaposleni još uvek postoji kao pravni subjekt. Nažalost, samo još na papiru.

izvor danas.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu