VEROVALI ILI NE: Kragujevcem upravlja neformalna grupa građana! - iKragujevac


Vesti

Stranka gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, Zajedno za Šumadiju, ima poteškoće da sakupi 10.000 potpisa, koliko je potrebno za registraciju jedne političke organizacije.

Posle raspada URS-a i podele te grupacije na pristalice gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i članove nekadašnje stranke G17 plus, okupljene oko Stevanovićevog zamenika Nebojše Zdravkovića, u Kragujevcu nije baš jasno ko upravlja gradom.

Stevanović je i dalje prvi čovek, ali njegova politička opcija Zajedno za Šumadiju u ovom trenutku ima tek 24 odbornika, 20 manje nego što je potrebno za većinu u lokalnom parlamentu, koji broji ukupno 87 odbornika.

Stevanović nema većinu čak ni sa Zdravkovićevih 11 odbornika, koji su, posle katastrofalnog rezultata URS-a na poslednjim parlamentarnim izborima i jasno izraženog nezadovoljstva u vezi sa vođenjem grada, odlučili da formiraju svoju odborničku grupu – „Pokret za naš grad – dr Nebojša Zdravković”.

Da stvar bude interesantnija, Stevanovićeva politička opcija u ovom trenutku postoji samo kao ideja, jer je stranka Zajedno za Šumadiju tek u osnivanju. Prikupljanje potpisa za registraciju nove stare stranke (ZZŠ je postojao kao samostalna stranka pre nego što je URS formiran kao jedinstvena partija) – ide teško.

Prema rečima Zlatka Milića iz ZZŠ-a, do sada je prikupljeno između 7.000 i 8.000 potpisa, koji tek treba da budu verifikovani. To je, dakle, dve do tri hiljade potpisa manje nego što je potrebno za upis jedne stranke u registar političkih organizacija. Kako je od početka kampanje za registraciju prošlo dva meseca, Milića smo pitali hoće li ZZŠ uopšte uspeti da sakupi dovoljan broj validnih potpisa (10.000).

– Treba imati u vidu da je na poslednjim parlamentarnim izborima URS u Kragujevcu osvojio oko 12.000 glasova (izašlo 87.000 građana – prim. „Politike“), kao i to da su se političke okolnosti promenile. Ipak, nadam se da ćemo do septembra uspeti da prikupimo dovoljan broj potpisa – izjavio je Milić za naš list.

Okolnosti su se zaista promenila, budući da su Stevanovićeve pristalice samo godinu dana ranije lako uspele da sakupe dovoljan broj potpisa za registraciju URS-a. Marta 2013, mesec dana uoči osnivačke skupštine Ujedinjenih regiona Srbije, Kragujevčanina su se listom odazvali na poziv gradonačelnika da svojim potpisom „overe” nastajanje jedinstvene političke partije, koja je do tada figurirala kao skup lokalnih stranaka i grupa građana.

Danas, jula 2014, oslabljeni Stevanović više nije u stanju da animira veći broj sugrađana koji bi podržali njegovu ideju.

Tako dolazimo do pitanja ko u ovom trenutku, zapravo, upravlja Kragujevcem: da li je to jedna neformalna grupa građana koja čeka na registraciju svoje političke opcije?

– Legitimna je svaka vlast koja u Skupštini grada ima većinu od 44 odbornika, ali u ovom trenutku reč je o interesnoj grupi ljudi koji više zastupaju svoje lične nego interese Kragujevčana. Treba podsetiti i da neke druge stranke, danas zastupljene u gradskoj skupštini, nisu prešle cenzus na poslednjim parlamentarnim izborima. Ubeđen sam da njihovi glasači, pa i članovi, više ne dele sistem vrednosti koje lokalnom parlamentu brane odbornici tih partija – rekao je za „Politiku” Goran Kovačević, zamenik predsednika odborničke grupe naprednjaka.

SNS, kao najveći Stevanovićev takmac u Kragujevcu, odavno priprema teren za preuzimanje vlasti, no, iako je u više navrata najavljivala da će do toga doći, ta partija, za sada, ne uspeva u svojoj nameri. Osim što su vlasnici mandata, kragujevački odbornici su, po svemu sudeći, i vešti trgovci koji, očito, smatraju da njihov glas vredi više nego što su naprednjaci u ovom trenutku spremni da im ponude.

U Kragujevcu su partije već duže vreme na marginama političke igre, pa „kolo” zaista vode pojedinci u skupštinskim klupama. Zato se odnos snaga menja gotovo iz dana u dan.

Ovde su se mnoge predizborne i postizborne koalicije raspale, a danas u lokalnom parlamentu ima čak šest samostalnih odbornika, za razliku od pre dve godine kada su u tek konstituisanom parlamentu svi bili deo neke partijske odborničke grupe.

Trenutni raspored snaga u kragujevačkoj skupštini

ZZŠ – 24 odbornika
SNS – 19
Pokret za naš grad – 11
DS – 10
SPS – 6
DSS – 5
LDP – 3
SPO – 3
nezavisni odbornici iz redova PUPS-a, JS-a, DS-a i NS-a – 6 

izvor: politika.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu