Kragujevcu preti socijalni infarkt - iKragujevac


Vesti

Dok gradska vlast za sve nedaće Kragujevca krivi vladu u Beogradu, srcu Šumadije preti socijalni infarkt. O tome svedoče brojni štrajkovi koji su poslednjih meseci prerasli u svakodnevicu. Kao da je reč o turobnim devedesetima, ali sa jednom razlikom: plata je tada bila marku ili dve, a danas je zaposleni u javnom, pre svega komunalnom sektoru, uopšte ne primaju, ili ona toliko kasni da neki ojađeni radnici razmišljaju i o – samoubistvu, kao poslednjem činu (uzaludnog) protesta.

Tako smo pre dva dana ispred Skupštine grada, gde se obično okupljaju nezadovoljni, zatekli Savu Nedeljkovića iz Kragujevca koji je kao i mnogi njegovi sunarodnici zaposlen u „Čistoći”.

– Nemam za hleb, a imam četvoro dece. Sve sam ih prebacio kod tazbine u Kraljevo. Poslednje što smo primili, pre nedelju dana, bila je akontacija za mart. Hteo sam jutros da idem kod gradonačelnika, ali sam stigao samo do sekretarice. Rekao sam joj da mu poruči da ću, ako me ne primi, sutra skočiti sa zgrade – kazao nam je Nedeljković, koji je zbog obustave rade dobio opomenu pred otkaz.

„Čistoća” je, inače, samo jedna od gradskih firmi koja sada trpi posledice propasti „Niskogradnje” pre dve godine. Umesto da kao osnivač zaštiti ovu firmu, Skupština grada je „Niskogradnju” pustila niz vodu, a oko 250 radnika premestila u druga preduzeća. Polovina njih je prešla u „Čistoću”, koja je već kuburila sa viškom administracije.

Dejan Raonić, direktor „Čistoće”, u više navrata je za „Politiku” govorio kako je preduzeće sa 300 zaposlenih, nalogom da se prime radnici „Niskogradnje”, dovedeno u nezavidan polažaj.

Slična situacija je i u drugim gradskim firmama koje su bile prinuđene da zbrinu radnike „Niskogradnje”, u kojoj je ostalo svega 15 neraspoređenih. I oni su već mesecima u protestu, a za danas su najavili početak „kampovanja” ispred Skupštine grada.

– U druge firme premešteni su samo partijski kadrovi, a mi neraspoređeni nismo primili platu godinu i po dana. Ako je gradonačelnik mogao da zbrine svoje ljude, neka nađe rešenje i za nas. I mi smo njegovi Kragujevčani. Zato nema razloga da se ljuti što ćemo sutra protest nastaviti u šatoru koji ćemo razapeti na travnjaku ispred Skupštine grada – rekao nam je Bojan Nedeljković.

Kako je i direktor „Niskogradnje” Dejan Đelić, više puta u razgovoru za naš list rekao da je nemoćan da preostalim radnicima obezbedi posao, jasno je da problemi u kragujevačkom komunalnom sektoru prevazilaze mogućnosti poslovodstava pojedinih firmi.

Od sedam gradskih komunalnih preduzeća, još se nekako drže samo tri: „Parking servis” i „Tržnice” imaju sopstvene prihode, a „Vodovod” tešku situaciju pokušava da sanira zaduživanjem kod banaka. „Gradska groblja” su pred kolapsom, a ukoliko se nešto ne preduzme, ona koja direktno zavise od budžetskih davanja, poput „Zelenila” i „Čistoće”, uskoro bi mogla da završe kao „Niskogradnja”, jer je u gradskoj kasi sve manje para i za osnovne komunalne delatnosti.

izvor: politika.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu