Posao u Nemačkoj za zdravstvene radike iz Srbije - iKragujevac


Vesti

Službe za zapošljavanje Nemačke i Srbije potpisale su 17. januara u Beogradu sporazum na osnovu kojeg će medicinski radnici iz Srbije moći da se zaposle u Nemačkoj. Dogovoreno je zapošljavanje 250 radnika za zdravstvenu negu u bolnicima i domovima za stara lica u Nemačkoj, a prvi će otići u aprilu. Procene Evropske komisije su da će do 2020. u EU nedostajati 590.000 medicinskih sestara, što je 14% potrebnog broja.

Sporazum o privremenom zapošljavanju potpisali su direktorka nemačke Centrale za rad sa strancima i stručno posredovanje (ZAV) Monika Varnhagen i direktor Nacionalne službe Srbije za zapošljavanje Dejan Jovanović.

"Sporazumom stvaramo mogućnost da naši medicinski radnici kojih je oko 12.000 na evidenciji nezaposlenih, dođu do kvalitetnog posla u Nemačkoj, uz maksimalnu podršku i zaštitu. Dogovoreno je da bruto plata u početku bude oko 2.300 evra, a ona će i porasti kada polože državni ispit", rekao je Jovanović.

Nemačka služba je obavezna da proveri kredibilitet poslodavaca i da pripremi dvojezične ugovore o radu.

Po rečima Monike Varnhagen, Srbija je prva zemlja sa kojom je Nemačka potpisala ovakav sporazum.

"Sporazum je koristan za sve strane - poslodavci iz Nemačke dobijaju kvalifikovanu radnu snagu koja im već godinama nedostaje, u Srbiji se smanjuje nezaposlenost radnika ovog profila, dok medicinski radnici dobijaju mogućnost da započnu profesionalni rad u jednoj od najrazvijenijih zemalja sveta", rekla je Varnhagen.

Nemačka Organizacija za tehničku saradnju (GIZ) je zadužena da odabrane radnike pripremi za odlazak i pomogne im u Nemačkoj kako bi se lakše integrisali u društvo i radnu sredinu.

Monika Varnhagen je takođe navela da je razlog potpisivanja sporazuma to što Nemačka služba trenutno nije u stanju da poslodavcima u Nemačkoj obezbede kvalifikovanu i kvalitetnu radnu snagu.

"Odlučili smo da se obratimo zemljama koje imaju dobre radnike, a koji u svojoj zemlji ne mogu ni u perspektivi da nađu posao", rekla je ona.

Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije je napomenuo da je prvi korak preciziranje uslova prema potrebama poslodavaca, i prijavljivanja zainteresovanih kandidata.

Jovanović je naglasio da će Nacionalna služba nastojati da ovaj model saradnje uspostavi i sa ostalim državama koje mogu da ponude kvalitetne poslove našim radnicima.

„Ovo je samo početak saradnje naših zemalja u oblasti zapošljavanja. Ne želimo da stručni radnici, koji su Srbiji neophodni, napuštaju svoja radna mesta kako bi otišli u Nemačku zbog boljih uslova. Zato se ovaj sporazum ograničava na zdravstveno osoblje“, naglasio je Hajnc Vilhelm, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Medicinsko osoblje je inače među najtraženijim u Evropi, pokazuju podaci nedavno pokrenutog portala EU Skills Panorama koji informiše o trendovima na tržištu rada u Evropi.

Procene Evropske komisije su da će do 2020. u EU nedostajati samo 590.000 medicinskih sestara što je 14% potrebnog broja.

Tražnja za sestrama konstantno raste. U periodu od 2000. do 2010. zapošljavanje zdravstvenih radnika uklljučujući sestre i negovateljice je raslo po stopi od 10%.

Statistika pokazuje da u EU radi 826 sestara na 100.000 stanovnika, s tim da ima značajnih razlija među zemljama: od 354 u Grčkoj do 1.500 u Luksemburgu, Danskoj i Belgiji.

Izvor: EurActiv.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu